Igor Zabel ösztöndíjat nyert az OFF-Biennálé Budapest

Az Igor Zabel-díj egyik idei díjazottja az OFF-Biennálé Budapest lett – adta hírül november 15-én az alapító szervezet. A nagy presztízsű kortárs művészeti elismerést Viktor Misiano olasz kurátor kapja, a három ösztöndíj egyikét és vele járó tizenkétezer eurót az OFF-Biennálé Budapest stábjának ítélte a szakértőkből álló zsűri. Az OFF ezt az összeget tervei szerint a következő, 2017 őszén megrendezésre kerülő biennálé megvalósítására fordítja majd.

A zsűri döntése szerint a 2016-os díjat Viktor Misiano olasz kurátor, a három további elismerést Anca Verona Mihulet, román művészettörténész és kurátor, az OFF-Biennálé Budapest kurátori stábja, illetve Viviana Checchia olasz kurátor kapta – a harmadik ösztöndíjról egyébként hagyományosan a díjazott dönt.

A nemzetközi kortárs művészeti szakemberekből álló zsűri tagjai idén Zdenka Badovinac kurátor, a ljbuljanai MG+MSUM kortárs művészeti intézmény igazgatója, Vít Havranek művészettörténész, kurátor, a Tranzit.org csehországi szervezetének vezetője, illetve Roman Ondák szlovák képzőművész voltak. A díj az Erste Foundation és az Igor Zabel Association közös projektje.

A grémium közleményében indokolta döntését. A fődíjas Viktor Misiano kurátori teljesítményét, valamint írói és szerkesztői munkásságát emelték ki, amelyet főként az orosz kortás művészettel kapcsolatosan fejt ki. Misiano pályája nagy részében Moszkvában dolgozott, ahol több intézmény vezetője is volt, valamint 1996-ban ő volt az egyik kurátora a rotterdami Manifesta 1-nek.

Az magyar OFF-ot a zsűri „példa nélküli kezdeményezésnek” nevezte, a román Anca Verona Mihuletet „a térség egyik legígéretesebb fiatal szakemberének” tartja, Viviana Checchia esetében pedig azt az értékes munkát ismerték el, amelyet „a kelet-európai művészet megértése és megismertetése érdekében fejt ki”.

Az OFF-Biennálé Budapest első kiadása 2015. április 24. és május 31. között zajlott, közel 35 000 látogatót vonzott, keretei között több, mint 200 program valósult meg 136 helyszínen, számos önkéntes közreműködő segítségével.

A díjazottaknak 2016. december 9-én adják át az elismeréseket Ljubljanában. További információ a díjról itt olvasható.