Illúziók – reflexiók

Bóbics Diána és Pásti Katalin közös kiállítása

BMMI Múzeum Galériája (Pécs, Káptalan u. 4.)
2011. december 2. – 31.

A kiállító művészek valóság és illúzió határait feszegetik egymásra reflektálva. Különböző aktuális  társadalmi  kérdésköröket vizsgálnak, mint például az orvostudomány jelenlegi kutatásai alapján az embert biológiai vonatkozásában, azon belül is a női biológiai struktúrát, beleértve a neurológiai működést, a mentális állapotokat és a női természetet.

Felfokozott pszichés állapotban a nő szervezete vagy annak valamely része az adott ingerre változatos reflexív cselekdetsorral képes reagálni. Ilyen például a használtruhakereskedésben a turkálás, ami egyfajta levezetése lehet különböző frusztrációknak, praktikus cselekvés, mely akár a szerelem felfokozott erejének megélését segíti. Intim helyzetek ezek, amelyek nem kerülnek gyakran fókuszba, nagyító alá. Ahogyan  az emberi test sem látható nyilvánosan mezítelenül, főleg belülről, csak speciális esetben, például műtét közben. A két alkotó számára a levetett ruhák újra felvéve egy másik ember személyiségét hordozzák,  hasonlatosan ahhoz, mint  amikor valaki egy pótszívet kap és azzal később együtt él. Orvosok állítják, hogy a donorszerv a befogadó személyiségét is megváltoztatja, az új szíves azonosul előző gazdájával.

A művészek e kiállításon különböző médiumokkal, művészeti kifejezési formákkal közvetítik gondolataikat, médiumként megjelenik a rajz, a festészet, a videó, az installáció.

Megnyitja Fabényi Júlia  2011. december 1.-én 17 órakor