In luxury times, the bug is missing

Juliana Höschlová kiállítása

2021. 07. 07. – 07. 28.
Pince (1122 Budapest, Hajnóczy József u. 5.)

A művész tavaly tavasszal elkezdett sorozata, ahogy szinte miden az elmúlt másfél évben, szorosan a pandémiához köthető. Juliana Höschlová az első lezárások alatt kezdte el naplószerű és lassan napi rutinná váló digitális rajzsorozatát. A munkafolyamat egyfajta terápiaként funkcionált számára, amelyen keresztül el tudta magát foglalni és valamilyen perspektívát találni abban a „globális vákuumban”, amelyben hirtelen magunkat találtuk.

De egyben azt is jelentette, hogy egyetemi tanulmányai után ismét visszatért a festészet klasszikus médiumához, illetve annak újragondolásához, mivel az eddig bevált lehetőségek (performanszok, helyspecifikus installációk) amelyekben dolgozni szokott, átmenetileg nem voltak elérhetők. Ahogy tavaly tavasszal a művész Instagram oldalát görgettem, a digitális rajzok egyszerre váltottak ki megnyugtató és turbulens érzeteket: az volt a benyomásom, hogy noha az elmúlt években kissé eltávolodtam az absztrakt művészettől, ilyen furcsa időkben talán mégis az ehhez hasonló ábrázolások lehetnek a legkifejezőbbek.

A Pincében látható, többször elhalasztott kiállítás kapcsán Julianával arra jutottunk, hogy korábbi tervünk helyett ezt a sokkal aktuálisabb és egyben személyesebb sorozatot mutatjuk be. Juliana számára ezek a művek szorosan összefonódnak a természethez való kapcsolatával is: a Covid-19 miatt költözött el a városból a hegyekbe, ahol megtapasztalta nemcsak az évszakok változásából fakadó kitettséget, hanem azt is, hogy mit jelent, amikor az ivóvizet a közeli patakból hozod és amikor azzal kell foglalkoznod, legyen elég tűzifa télen a fűtéshez.

Egyszerre fedezhető fel ebben egy sajátos eszképizmus, de a művész – korábbi munkáival összhangban – nem romantizálni akarja a természethez való ilyesfajta viszonyt, hanem pont hogy tudatosabbá szeretne válni általa. Juliana sétákból és kirándulásokból álló terepmunkája során különböző anyagokat, vizuális referenciákat gyűjtött, hogy aztán azokat digitálisan átalakítsa és létrehozza belőlük festményeit, rajzait és a kiállításra készült textilprintjeit. Ezek a hatalmas textilek a rájuk nyomtatott absztrakt mintázatokkal a kiállítást menedékké, búvóhellyé változtatják és egyben a textilipar által okozott környezeti károkra is reflektálnak, amely téma visszatérő motívum a művész életművében.

Gadó Flóra

Megnyitó: 2021. 07. 07. 19.00

A kiállítás megtekinthető:
kedd, csütörtök: 18-20h
szombat: 16-18h