Iparterv 68-80

Csikász Galéria (Veszprém Vár u. 17.)
2019. február 23. – április 27.

Megnyitó: 2019. február 23. 11:00
Megnyitja: Készman József művészettörténész

50 éve rendezték meg a nemzedék névadójává lett Iparterv kiállítást – egy építőipari vállalat belvárosi székházának dísztermében. Sinkovits Péter, frissen végzett művészettörténész tizenegy fiatal avantgárd művészt hívott meg.

A tárlat az 1968-as kasseli Documenta 4 szervezési elveit követte. A rendező minőségi szelekcióval az akkori avantgárd művészek legjobb alkotóinak munkáit kívánta a közönség elé tárni.

Az együttes nem volt tekinthető klasszikus csoportkiállításnak, mert a válogatás az akkori progresszív irányzatok majd mindegyikére kiterjedt, így összetétele nem a stílusegységet követte.

Kiállításunk nem egy rekonstrukció, inkább egy hangulatot próbál feleleveníteni az Iparterv kiállítását reprezentáló művekkel, illetve azokkal, amelyek csak katalógus szinten voltak jegyezve.

Prosek Zoltán

Művészek: Bak Imre, Baranyai András, Erdély Miklós, Frey Krisztián, Hencze Tamás, Jovánovics György, Keserü Katalin, Konkoly Gyula, Lakner László, Major János, Méhes László, Molnár Sándor, Nádler István, Pálfalusi Attila, Siskov Ludmil, Szentjóby Tamás, Tót Endre

Kurátor: Prosek Zoltán, Hegyeshalmi László