„Jaj, megáll a világ, ha mi leállunk”

Zenés közösségi híradó a Kartali Asszonykórustól az OFF-Biennálé online eseményén

HÍRDALCSOKOR: Online premier, beszélgetés az alkotókkal és előadás

2020. november 14. szombat, 18.00
Online esemény (Zoom és Youtube élőadás)
Angol nyelven

Az OFF-Biennálé Budapest bemutatja:
18.00 Online premier: HÍRDALCSOKOR, Alicja Rogalska képzőművész új videomunkája, amelyet Erdődi Katalinnal, Annus Rékával és a Kartali Asszonykórussal együttműködésben készített.
18.15 Beszélgetés az alkotókkal, moderátor: Erőss Nikolett (OFF-Biennálé)
19.00 Tomasz Rakowski antropológus előadása: Stages of Solidarity. Building, Working, and Meeting in Central Europe’s Villages Since Late Socialism (A szolidaritás színterei: Kaláka, közösségi munka és élet Közép-Európa falvaiban a késő szocializmus óta). Az előadást rövid, mindenki számára nyitott beszélgetés követi.

A Zoom-esemény és a Youtube-élőadás linkjeit az OFF-Biennálé honlapján és a Facebook-eseményben november 14-én fogjuk megosztani. Amennyiben a linkeket emailben szeretné megkapni, kérjük, regisztráljon itt:

Nem cukorból vagyunk, hanem betonból.” (Kartali Asszonykórus)

Röviddel a koronavírus 2020. márciusi első hulláma előtt, Alicja Rogalska, Londonban élő lengyel képzőművész, Erdődi Katalin kurátor és Annus Réka népdalénekes a Kartali Asszonykórussal dolgoztak együtt a Pest megyei nagyközségben, az OFF-Biennálé részeként megvalósuló Hírdalcsokor című projekten.

A Hírdalcsokor Magyarország gazdag népi, elsősorban népzenei hagyományából merít és különböző generációkhoz tartozó nők tapasztalatain keresztül beszél a vidéki élet kihívásairól. A kórustagok a közösen átköltött népdalok segítségével mesélnek politikai és társadalmi rendszerváltásokról, valamint a falusi életmód terén bekövetkezett változásokról, amelyben az egyetlen állandó tényező számukra a mindennapos kemény munka valósága, amelyet éleslátóan és humorral énekelnek meg. A Hírdalcsokor a hagyományos Galga-menti dalokat mai szövegekkel párosítja, a személyes élettörténeteket a közösségibb, például a falu jövőjét érintő kérdésekkel fűzve össze. A projekt ahelyett, hogy a népdalokat a kulturális örökség „érinthetetlen”, pusztán megőrzésre szánt részének tartaná, az átköltés elterjedt népi gyakorlatához nyúlik vissza, hogy a dalszövegek az azt éneklők aktuális helyzetéről és jelen érzéseiről tudósítsanak.

Az elmúlt években a magyar médiában történt drasztikus változások és az egyre inkább központosító elvek alapján működő hazai információs politika idején a Hírdalcsokor a népdalokra az alulról szerveződő „közösségi híradás” lehetőségeként tekint, amely különböző emberek és közösségek hangját erősíti fel és teszi hallhatóvá. Eközben olyan kérdéseket tesz fel, mint hogy mi számít egyáltalán hírnek manapság, mely témák ragadják meg a média figyelmét a kattintásvadász újságírás korában?

Örömmel adjuk közre a kétnapos workshop alatt, Kartal különböző helyszínein forgatott dalcsokrot. A videomunka mellett a projekt része lesz egy, a jövő évi OFF-Biennálé keretében tervezett kiállítás és kiadvány, valamint köztéren megvalósuló performanszok is.

Az online bemutatót és az alkotókkal folytatott beszélgetést követően Tomasz Rakowski antropológus előadását hallhatjuk. A bécsi Institute for Human Sciences vendégelőadója a vidéki társadalom késő szocialista és posztszocialista átalakulása terén végzett kutatómunkájáról fog beszélni. Emellett bemutat olyan, az antropológia területén alkalmazott kísérleti módszereket is, melyek során a terepmunkába gyakran művészeket és kulturális animátorokat vonnak be, akik a helyi közösségekkel sokrétű párbeszédet kezdeményeznek. Rakowski kitér Alicja Rogalska korábbi, 2011-es videomunkájára, a Broniów dal-ra is, amelyet a művész a Lengyelország déli részén található Mazóviában készített és amely a Hírdalcsokor számára is fontos kiindulási pontként és inspirációként szolgált.

HÍRDALCSOKOR (2020)
Művész: Alicja Rogalska
Kurátor, alkotótárs: Erdődi Katalin
Népzenei tanácsadó, alkotótárs: Annus Réka
Közreműködők: Kartali Asszonykórus / Balatoni Istvánné Lapu Erzsébet, Bereczki Tiborné Sápi Piroska, Deák Mihályné Lados Margit, Kozjár Bernadett, Kozjár Pálné Bangó Mária, Radics Annamária, Sebők Lászlóné Homok Mária, Serfőzőné Kollár Piroska, Szelei Józsefné Tóth Volter Éva, Szőke Istvánné Velikovszki Erzsébet, Varga Veronika, Zsigri Zsanett / Kórusvezető: Volter Domonkos
Operatőr, vágás és utómunka: Árpád Horváth
B-kamera: Nándor Hevesi
Hangmérnök: István Perger
Hangkeverés: Martin Clarke
További közreműködők: Barkóczi Noémi (tanácsadó, dalszövegírás), Geréb Zsuzsanna (tolmács), Varga Józsefné Deák Margit (Kartali Művelődési Ház)
Külön köszönet: Cseh-Szombathy Péter, Halász Ádám, Ruthie Jenrbekova, Kozjár Kornél, Alicja Latkowska, Polyák Levente

Az OFF-Biennálé Budapest és az Art At Work Egyesület (Bécs) koprodukciója.
Támogatók: Adam Mickiewicz Intézet, Osztrák Kulturális Fórum