(OFF) Javaslatok egy pán-periferiális hálózat létrehozására

ideiglenes olvasóterem és lapbemutató

Időpont: 2017. október 26. 19 óra
Helyszín: FUGA (1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5.)

A mezosfera.org, a tranzit hu folyóiratának új lapszáma a geopolitikai adottságokon túlmutató regionális összefogás lehetőségeivel foglalkozik.

Magyarországon több generáció az imperializmus ellen harcoló latin-amerikai, afrikai, arab és ázsiai országok felé táplált államilag kezdeményezett szolidaritás közegében nőtt fel a szocializmus időszakában. Ugyanakkor Magyarország – csakúgy, mint a varsói szerződés többi állama – erős európai identitással bír, és a „harmadik világ” kulturális és tudományos újragyarmatosításában is részt vett, az európai műveltség és technológiák exportjával, valamint vendég-hallgatók meghívásán keresztül.

Az 1989-es rendszerváltás után Magyarország minden ilyen, az előző rendszerhez kötődő viszonyulástól, a szocialista internacionalizmusra épülő barátságtól elfordult. A korábbi szovjet blokk országai inkább saját történeti alárendeltségük és a szovjet politikai, gazdasági és kulturális befolyás egyfajta gyarmatosításként való értelmezésével kapcsolódtak a transznacionális dekolonialista küzdelmekhez.

A lapszám a kelet-európaiság és a transzregionalizmus lehetséges (újra)értelmezéseit vizsgáló tanulmányokból, illetve olyan művészeti szervezetek képviselőivel készített interjúkból áll, akik szintén regionálisan elkötelezett működési stratégiák kialakításán dolgoznak. A lapszámot történeti kontextusba helyezi egy ideiglenes olvasóterem, amely a „harmadik világ” függetlenségi mozgalmaival foglalkozó magyar kiadványokból és Kaszás Tamás a „pán-periféra” témaköréhez kapcsolódó műveiből mutat be egy válogatást.

A lapbemutató programja:
A szerkesztők (Hegyi Dóra, László Zsuzsa, Szakács Eszter) bemutatják a lapszám koncepcióját
Hozzászólások: Básthy Ágnes (fotográfus, szociológus), Dudás Barbara (művészettörténész), Ginelli Zoltán (geográfus), Nagy Kristóf (művészettörténész, szociológus)
Beszélgetés a szám egyik szerzője, Ovidiu Tichindeleanu (filozófus, Kisinyov) és a szerkesztők részvételével

Olvasóterem Kaszás Tamás műveivel
Nyitva tartás: hétfő–péntek: 13:00–21:00, kedd: zárva, szombat–vasárnap: 11:00–21:00

A projekt az OFF-Biennále Budapest programjának része.


Dia a "Külpolitikánk alapelvei" című diafilmből,1978. Magyar Propaganda Diafilmek, Open Society Archives at Central European University, Budapest. HU OSA LibSpColl_Dia_7318
Dia a "Külpolitikánk alapelvei" című diafilmből,1978. Magyar Propaganda Diafilmek, Open Society Archives at Central European University, Budapest. HU OSA LibSpColl_Dia_7318