Jézus nyomában

Katarzyna Kozyra dokumentumfilmjének bemutatója

egycsatornás videó (színes)
73’, Lengyelország, digitális HD, 2018,
sztereó, angol nyelvű, angol felirattal

2019. október 31. (csütörtök) 18:00
Ludwig Múzeum, 1. emeleti Előadóterem (Budapest IX. Komor Marcell utca 1.)

Katarzyna Kozyra új dokumentumfilmje, a Looking for Jesus budapesti bemutatója alkalmából a Ludwig Múzeum filmvetítést és közönségtalálkozót szervez. A rendezővel a vetítést követően Szipőcs Krisztina szakmai igazgatóhelyettes beszélget.

Katarzyna Kozyra legújabb, Jézus nyomában című filmjében a kutató szerepébe bújik, aki Jeruzsálem utcáit járva Jézust keresi. A kezdő impulzust az adta, amikor a művész találkozott az ún. Jeruzsálem-szindrómával, azzal a hirtelen fellépő téveszmés betegséggel, amely minden évben közel kétszáz Szentföldre látogató embert érint. A Jeruzsálem-szindrómában szenvedő betegek bibliai szereplőkkel, gyakran magával Jézussal azonosítják magukat. Katarzyna Kozyra felkutatja és bemutatja ezeket a különleges egyéniségeket, akik mind menekülnek a hit megszokott, intézményesített keretei közül, felszabadultak a társadalmi kényszerek, konvenciók és minták alól és a hit kérdését egyéni módon közelítik meg, A film formátuma eltér a mozik közönsége által megszokottól: átmenet a dokumentumfilm, az útinapló és a művészfilm között.

Katarzyna Kozyra 1963-ban született Varsóban. Szobrász, fényképész, performansz-művész, filmrendező, videóinstallációk és művészeti akciók szerzője. A lengyel kortárs művészet vezető alakja, kritikai művei fontos kérdéseket járnak körbe, sőt sokszor vitát is generálnak a művészet szerepéről a társadalmi párbeszédben Kozyra munkái az emberi létezés alaptémáira irányítják a figyelmet: identitás és mulandóság, élet és halál, betegség és öregség, vallás és szex. Vizsgálja az emberi testhez kapcsolódó kulturális tabukat, valamint a társadalmi életbe ágyazott sztereotípiákat és viselkedési formákat. Gazdag és változatos életművében olyan alkotások szerepelnek, mint Az állatpiramis (1993), a Tavaszi áldozat című installáció, amelyet a 20. század egyik legfontosabb művének tekintenek, vagy Az álmok valóra válnak című hosszútávú művészeti projekt (2003-2008). 2012 óta dolgozik a Jézus nyomában című projekten.

A filmet angol nyelven, angol felirattal vetítjük, a beszélgetés nyelve angol. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni ide kattintva lehet: https://forms.gle/tgNd46PjTLeJPtGv8