Katalizátor-díj 2011

Kortárs művészeti projektek kulturális hatását díjazták idén másodszorra a tranzit.hu által alapított Katalizátor-díjjal, két kategóriában. A Motor kategória díjazottja a Krétakör, az Újdonság kategóriában az NMA Napidíj projektet értékelte a szakmai zsűri.

A Krétakör és az NMA a Goldem Gólem-díjjal, fotó: Bevíz Dennis

A Katalizátor –díj zsűrije ebben az évben olyan projekteket kívánt díjazni, amelyek egyfelől releváns kérdéseket vetnek fel és határozottan állást foglalnak a kortárs művészet aktuális társadalmi kontextusával kapcsolatban.

A zsűri indoklása szerint a Motor kategóriában díjazott Krétakör szakmai megújulása pozitív példa arra, hogyan képes egy kortárs művészeti projekt reagálni a megváltozott társadalmi, politikai környezetre. Modell értékű azonban abból a szempontból is, ahogy a művész-értelmiségi szerepet tudatosan felvállalja. Legutóbbi nyilatkozataiban nyilvánosan állást foglal: a Krétakör a színházakat sújtó intézményi, személyi és financiális kérdésekből kiindulva egy komplex kultúrpolitikai átalakulást sürget, amely átalakulás a zsűri megítélése szerint nem csupán a színház, hanem a többi művészeti ág, így a képzőművészet területén is elengedhetetlen.

A Újdonság kategóriában díjazott Nemzeti Művészetért Alapítvány (NMA)  kortárs művészeti projektje, az NMA Napidíj a díjazás társadalmi gyakorlatát ironikusan és könnyedén kritizálja. A gesztus mégis több mint vicc; a napidíj köré olyan közösség épül, amely átdefiniálja a kortárs kultúrában és művészetben való részvétel és a társadalmi értékhierarchia fogalmát. Az NMA Napidíj a kortárs képzőművészet jelenlegi pozíciójának egyszerre szimptómája és kritikája. A zsűri a projekt díjazásával egy kérdésfelvetés relevanciáját szeretné aláhúzni. A kérdés tudniillik az, hogy van-e a kortárs képzőművésznek a mai magyar kultúrában olyan súlya, ami egy értelmiségi szereptől elvárható?

A 2010-ben alapított Katalizátor-díj olyan személyeket, projekteket, kezdeményezéseket értékel, amelyek közvetve vagy közvetlenül hatással vannak a kortárs kulturális élet működésére – progresszív tartalmi vagy formai megoldásokkal járulnak hozzá a művészet bemutatásához, megvitatásához és közvetítéséhez. Hogy miben áll ez a progresszió, előre nem meghatározott, a tranzit.  hu szándékai szerint folyamatos szakmai vita tárgyát képzi.

A zsűri tagjai: El-Hassan Róza képzőművész, Gagyi Ágnes társadalomkutató, Hegyi Dóra kurátor, Sőrés Zsolt experimentális zenész, Szoboszlai János kurátor, Turai Hedvig művészettörténész, Jelena Vesić kurátor (Belgrád)

A Strassz képzőművész zenekar dala a díjazottak tiszteletére:

http://www.youtube.com/watch?v=6YPiRTgbzzU&feature=player_embedded

Komoróczky Tamás Golden Gólem-díja a díjazottak másik jutalma volt az 500-500 ezer forintos pénzjutalom mellett.

A jelölések listája itt.