Kelet-Európa művészeti lapjainak térképe

Az ArtMargins projektje

 

A Kelet-Európa művészetével foglalkozó ARTMargins Online interaktív térképet publikált, amely a térség művészeti lapjait jeleníti meg. A térkép egyben hálózatábra is, bemutatva az összefüggéseket, kapcsolódásokat a szcénák és a folyóiratok között. 

Az ARTMargins Online hosszabb ideje foglalkozik már a kelet-európai művészeti sajtó helyzetével, a művészeti sajtóban dolgozók munkakörülményeivel, az egyes országok művészeti- és médiakörnyezetével. Két évvel ezelőtt egy nagyobb kérdőíves kutatásba kezdtek, melynek során műkritikusokat, művészeti írókat, szerkesztőket, művészettörténészeket, kurátorokat kerestek meg azzal a céllal, hogy feltérképezzék azokat a művészeti lapokat, print és online folyóiratokat, amelyeket figyelemmel kísérnek, hogy képet kapjanak nemzetközi kapcsolatrendszerükről.

A válaszok alapján állt össze az ARTMargins Online Eastern European Art Periodicals Map interaktív térkép, amelyet április közepén tettek közzé készítői. A projektnek ez a fázisa röviden bemutatja a folyóiratokat és elhelyezi őket a kapcsolódási térképen. A szerkesztők (Camilla Salvaneschi, Susan Snodgrass, Sven Spieker) a későbbiekben a kutatás szempontjait és egyéb részleteit is nyilvánosságra hozzák majd.

A térkép fókuszában tizenegy kelet-közép európai ország és az ott kiadott lapok állnak, de megjelenik a kiadványok nyugat-európai és tengerentúli kapcsolatrendszere is. Magyarországról a művészeti lapok közül jelen van az Artmagazin, az Artportal, a Balkon, az exindex, a Mezosfera, a Tranzitblog, az Új Művészet és a nemrég átalakult Műértő / A mű.

A projekthez kapcsolódóan élő eseményre, egy kerekasztalbeszélgetésre is sor kerül. 2022. május 3-án 17.00-tól 18.15-ig ARTMargins Online Roundtable on the State of Art Publishing in Eastern Europe in Times of Crisis címmel jelentkezik online. Résztvevők: Corina Apostol, Artleaks Gazette (LT); Nagy Gergely, A mű (HU); Lýdia Pribišová, Flash Art Czech & Slovak Edition (SLO) és Piotr Słodkowski, Miejsce (PL). A beszélgetést Camilla Salvaneschi (Università Iuav di Venezia, ARTMargins) vezeti. A részvétel ingyenes és regisztrációhoz kötött.