Kerékpárkörhinta

Roskó Gábor Kerékpárkörhinta című kiállításának finisszázsa 2009. december 20-án 16-18 óráig.

Roskó Gábor festő, grafikus az elmúlt években művészeti munkássága mellett egy rendkívüli szenvedélynek, a kerékpárgyűjtésnek is élharcosa.

A ZöldPont – élhető város a Millenárison c. kiállítás terében Roskó egy különleges művészeti projektjét – felkért képzőművészek közreműködésével festett kerékpárvázakból létrehozott kiállítását – láthatjuk, amelynek a szomszédságában saját készítésű interaktív kerékpárkörhintája várja a látogatókat.

„Minden a vasgyűjtéssel kezdődött. Egész kerékpárok és vázak érkeztek. Ezután következtek az alkatrészek és végül a fotók, jelvények és sok apróság, ami szorosan kötődik a kerékpáros kultúrához. Együtt lakom velük, lassan ők győznek, kiszorítanak a térből. Ahogyan rokonait sem választja az ember, ezek a kerékpárok sem kiválasztottak, inkább jönnek egymás után. Úgy gondolom, a kerékpár olyan tárgy, ami jogosan lehet emblémája egy új gondolkodásnak, ami már létezik, de nem integrálódott napi életünkbe. Még mindig hierarchiában élünk, és gondolkodunk, miközben ezt a világképet a természettudományok már meghaladták. A kerékpár nagyszerűen testesíti meg ezt az új elképzelést, a szabadon gondolkodó és mozgó lények teljes egyenlőségét és felelősségteljes gondolkodását.”