Kísérleti olvasóterem: Művészet az antropocén korban

Nyilvános részvételi felhívás a Translocal Institute által szervezett Művészet az antropocén korban című szemináriumra 2014. október-december között.

A Translocal Institute idén ősszel Kísérleti Olvasóterem címen indít nyilvános szemináriumi és előadássorozatot művészet és ökológia témakörben. A sorozat első része az antropocén kor és művészet viszonyára összpontosít. A szemináriumi csoportban szabad helyek biztosítottak; a szervezők rövid motivációs levelet várnak a jelentkezőktől. A csoport ülései október 20-ától kezdve minden második hétfőn kerülnek megrendezésre,és az antropocén paradigma-váltás művészeti, társadalmi hatásait tárgyaló kulcsszövegek megvitatását célozzák.

A jelenkori földtörténeti korszakot antropocénnak nevezzük: az emberiség korának.Ez a meghatározás arra a felismerésére épül, hogy az emberek mint egyetlen közös faj tartoznak felelősséggel az egész bolygóért, amelyen globális környezeti változásokat idéznek elő. Geológiai szereplőkként hatalmunkban áll a bolygó alapvető fizikai folyamatait befolyásolni, és ez széleskörű következményekkel jár gazdasági, társadalomi, politikai, kulturális és művészeti szempontból egyaránt. A szeminárium az antropocén fogalmát mint a környezeti művészettörténetet, fenntartható művészeti rendszereket és zöld kurátori gyakorlatokat alakító koncepciót veszi figyelembe, és egyben Közép-Európai nézőpontból is vizsgálja a témát.

A Művészet az antropocén korban című szemináriumot Dr. Maja és Reuben Fowkes vezetik a Translocal Institute Kísérleti Olvasóterem 2014-16 projekt keretén belül, együttműködésben a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel. A Kísérleti Olvasóterem az interakció, kísérletezés és tanulás terét hozza létre, amiben lehetőség nyílik a környezeti érzékenység erősítésére a kortárs művészet és társadalom területén. A szeminárium egy párhuzamos program köré épül, amelynek keretében elismert nemzetközi gondolkodók előadásai és tematikus önképzőkörök valósulnak meg abból a célból, hogy szociálisan elkötelezett, az elméletből merítő és gyakorlatorientált tudás jöjjön létre művészet és ökológia létfontosságú viszonyában.

www.translocal.org