Kölcsönhatás

A cARTc nemzetközi csoportos kiállítása

AQB (Budapest, Nagytétényi út 48-50)
2013. november 27. – 2014. február 28.

Kiállító művészek: Maarit Murka (EST), Kaido Ole (EST), Ritums Ivanovs (LV), Guntars Sietins (LV), Mindaugas Lukosaitis (LT), Andrius Zakarauskas (LT), Csiszér Zsuzsi (HU), Szűcs Attila (HU)
Kurátor: Gecov Anett

Megnyitó: 2013. november 26. 19:00

A cARTc céljai közé tartozik egy olyan platform megteremtése, mely lehetőséget ad a nemzetközi párbeszédre, jelen esetben négy ország művészeinek bevonásával. Két-két alkotót hívtunk meg Észtországból, Litvániából, Lettországból és Magyarországról, akik installációkkal, festményekkel, rajzokkal és grafikákkal mutatkoznak be.

Létezhet-e bármi is izolálva? Lehetséges lenne a művészet, az emberi lét, egyáltalán az élet egymás nélkül? A valóság folyamatos változás, formálódás, melyeket kölcsönhatások generálnak. A főként tudományos szférában használt terminus nem csak a fizikai világ relációit, de a társadalmi és a kulturális kapcsolatok alakulását is magyarázza. Az ember teremtette művek a képzelet materializálódott formái. Ugyanígy a művészeti világ teremtette másodlagos valóság is visszahat az alap valóságra.

A tárlat azt az evidenciát vizsgálja, hogy miként lépnek kölcsönhatásba az egymással érintkező objektumok és szubjektumok. Tehát a befogadóra hatást gyakorol a mű, ugyanakkor a mű élete a befogadó recepciójától függ. A kölcsönhatás az a folyamatosan jelenlevő mozgás, amely a felek között létrejövő és kibontakozó információ cseréből születik és valamilyen minőségi változást eredményez.

Ezt a jelenséget internacionális kontextusban, különböző nemzetiségű művészek munkáin keresztül mutatjuk be. Utalva a művészeti világ földrajzi határokat mellőzni tudó párhuzamaira és sokféleségére, a földrajzi terek sajátosságot adnak a művészet számára, egyéni ízt. Ugyanakkor a globalizáció hatására az átjárhatóság könnyebbé vált, átmenetek, párhuzamok alakulnak ki, folyamatosan mozgásban tartva a művészeti világot. Állandó az alakulás és az egyre megújulni képes művészetet folyamatos kölcsönhatások formálják.

A bemutatott művek a valóság különböző szegmenseit kutatva adnak képet erről. Mindemellett ugyanúgy kommunikálnak és formálják egymást, mint az emberek, a környezet, a civilizáció. A művészet pedig, mint vizuális kommunikáció, gondolatokat, képzeletet, élményeket közvetít, mely maga is hatást gyakorol és élménnyé válik.