Könyvtér – Privát Könyvtár

Vendég: Ambrus Mária
Házigazda: Süvecz Emese, tranzit.hu

Helyszín: Labor, V. ker. Budapest, Képíró u. 6
Időpont: 2010. március 30. kedd, 18.00-20.00

Ambrus Maria díszlettervező, építészmérnök, 1991 óta Zsótér Sándor rendező felkérésére tervez díszleteket. Vendégünk a Privát Könyvtár sorozat első eseményén – a Labor Könyvtér programja keretében – aktuális képzőművészeti olvasmányairól mesél.

„A művészetelmélet és gyakorlat viszonyának kérdése a Könyvtér programjából különös fontossággal bír számomra is. Tanulóéveim kezdetén Moholy-Nagy László Látás mozgásban című, még magyarul kiadatlan könyvét olvastam könyvtárban, szótárazva. A ma Moholy-Nagy nevét viselő egyetemen akkoriban ezért az „elméleti ember” megbélyegzés járt. Ez a könyv alapozta meg máig is szakmai gondolkodásomat. Díszlettervezőként sokat foglalkozom az installáció területével. Az este folyamán a Phaidon kiadó installációs-művészet képviselőit bemutató könyvsorozatáról (pl. Mona Hatoum, Dan Graham) valamint a Psycho Buildings: Artists Take On Architecture című albumról szeretnék beszélgetni. A kiadványokat nem pusztán tartalmi, de műfaji vonatkozásuk tekintetében is mint könyv-tárgyakat ismertetném.” – Ambrus Mária

A Privát Könyvtár programsorozat keretében különféle magánkönyvtárakba kapunk betekintést. A meghívott vendégek kötetlen beszélgetés során mutatják be képzőművészeti vonatkozású alapvető olvasmányélményeiket.