Kortárs Kísérletezések

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület 2012-ben indított Kortárs Kísérletezések című múzeumpedagógia programja keretében új oktatófüzetet adott ki. A programsorozat egészéhez illeszkedve a füzet célja, hogy közelebb hozza a gyerekekhez és fiatalokhoz a kortárs képzőművészet gyakran érthetetlennek vagy távol esőnek tekintett világát.

A múzeumpedagógusok és fiatal képzőművészek együttműködésének eredményeként létrejött egy éves múzeumpedagógiai program és oktatófüzet a nyitottságon, kísérletezésen és a gyerekek kreativitásán alapul. E programsorozat folyamán a Stúdió Galériában rendezett különböző kiállításokhoz kapcsolódóan egy-egy tematikával, technikával, vagy művészeti alkotómódszerrel ismerkedhettek meg a gyerekek, melyeken keresztül így közelebb kerülhettek az adott kortárs képzőművészeti kiállításhoz is.

A most megjelent füzet az év során is érintett témákat és művészeti technikákat foglalja össze, melyeket olyan játékos feladatok egészítenek ki, melyek otthon egyedül vagy a családdal is elvégezhetők. A különböző művészeti műfajokat és technikákat, illetve az ehhez szükséges legfontosabb alapfogalmakat azonban nem a többnyire szokásos módon; művészettörténeti példákon keresztül mutatják be a szerzők, hanem igyekeznek a gyerekek mindennapi életéhez is kötődő példákkal, vicces érdekességekkel és friss, könnyen érthető illusztrációkkal segíteni azok megismerését.

A füzet így észrevétlenül visz közelebb a naturalizmus és absztrakció közötti különbség megértéséhez, a festék kezelés jellegzetességeihez, a színek érzelmi hatásaihoz, a különböző szobrászati technikákhoz vagy a fotográfia legfontosabb alapelveihez. A makettet és modellt bemutató rész pedig közelebb vezet a képzőművész céljainak és motivációin megértéséhez is.

A Kortárs Kísérletezések című füzet célja nem kész válaszok megfogalmazása, hanem hogy kijelölje azokat legfontosabb támpontokat, mely segítséget nyújthatnak a kísérletező kedvű gyerekek számára, hogy közelebb kerüljenek a kortárs képzőművészethez és akár mindennapi életük részévé tegyék azt.