Közösségi hímzés a békéért

Szabó Eszter Ágnes képzőművésszel

2022. április 1. 16:00 – 19:00
Lehetőségek tere (Budapest VIII. Práter u 63.)

2022. április 2. 15:00
Ludwig Múzeum (Budapest IX. Komor Marcell utca 1.)

Gyűljünk össze fiatalok, középkorúak és idősek és körbe ülve egy nagy vásznat egy asztalnál, hímezzünk közösen a békéért!

Hívj bárkit, akiről úgy gondolod, hogy be tudna kapcsolódni. Ha vannak a közeledben ukrajnai menekültek, hívd el őket is.

Szabó Eszter Ágnes képzőművészeti gyakorlatában központi szerepet foglal el a házimunka újraértelmezése. Sokan ismerik a művész vidéki otthonokból ismert fali “háziáldások” újraértelmezéseit (Nagymamám találkozása David Bowie-val), szintén kortárs tartalmakkal festett tányérokat vagy a mosogatószivacsokból kirakott absztrakt fali képeket. Munkássága során közösségi hímzés projektet szervezett, korai példa, a köztéri és közösségi alkotással foglalkozó HINTS Művészeti Egyesülettel az 2000-es évek első felében, legutóbb pedig a Ludwig Múzeum Slow Life/Lassú élet kiállítása keretében (2021)

Bármikor érkezhetsz és addig maradhatsz, ameddig jól esik. Kávé, tea, limonádé, keksz vár. Ha van kedved, hozz te is valamit a közösbe.

A Hímezz a Békéért! mozgalmat a Hollandiában élő Vigh Krisztina és Ellis Schoonhoven textilművészek indították el. Közösségi terekben kezdtek hímző eseményeket szervezni, amikhez olyan embereket várnak, akik szeretnék kifejezni a BÉKE iránti vágyukat. Inspirációjuk Yoko Ono Imagine Peace projektje, ami John Lennon Imagine című dalának is emléket állít a világ különböző nagyvárosainak óriás plakátjain, fény reklámjain.

Az Imagine Peace üzenete mindig aktuális, de talán most az orosz-Ukrán háború idején még fontosabb üzenetet közvetít, ezért egész márciusban látható volt a világ nagyvárosaiban; Londonban, Milánóban, Berlinben, New Yorkban, Szöulban és Tokyoban is, hirdetve, hogy a képzeletünk határtalan és ha közösen megpróbáljuk elképzelni a békét és teszünk is érte, akkor sikerülhet megállítani a háborúkat örökre.

A Hímezz a Békéért! projektet Magyarországon Szabó Eszter Ágnes koordinálja. A Ludwig Múzeumban most a hímzett BÉKE óriásplakát elkészítésébe lehet bekapcsolódni. Minden apró gesztus számít, a hímzés folyamata addig tart, amíg a háborúnak nincs vége.

Hímzés az ELTE Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ Vizuális Nevelési Tanszék diákjaival, Szombathely, 2022. március 17. (Fotó: Szabó Eszter Ágnes)