Kulturális terek, legendák

Betűrés a FUGÁban 2012. november 14.-én 19h

Vendégek: Gereben Gábor építész és Zeke Gyula író, kávéháztörténész
Moderátorok: Árvai András és Benedek Anna, a 6b.hu építészeti portál szerkesztői

A tér határozza meg a tudatot vagy a legenda teszi patinássá a teret? Kulturális és kultikus helyek Budapesten, kávéházak, kocsmák, presszók – az író és az építész szemével, a tér és kulturális kontextusa, nemzeti karakter vs. couleur locale, szakralitás és identitáskeresés az épített környezetben.

A beszélgetés résztvevőiről:

ZEKE GYULA (Budapest, 1956)
író, történész

„A Rökk Szilárd utca 33-ban születtem, a Budapesti Bábaképző Intézetben. Ez – ha hihetek a Budapest Lexikon szócikkének -, 1961-ben már az Állami Geriátriai Kórháznak adott otthont, 1967 óta pedig egyenesen a Gerontológiai Kutatóintézetnek. Ugyan nem én vagyok az első a Földön, aki megértem az 50. életévet, azért tudnék nekik újat mondani. (…)Ezer éve kávéházban ülök. Írtam könyveket – egyet boldogságomra Fejtő Ferenccel közösen -, s olvasás nélkül ma sem tudok elaludni. Éjszakáimat is jobbára a városban töltöm, a fejemben reggel tompán halványul a fény. Nyolcadik kerületi vagyok. Kilenc évesen főztem először kávét, harminc évesen halt meg a barátom.”

GEREBEN GÁBOR (Budapest, 1947)
építész, iparművész

1970-ben szerez diplomát az Iparművészeti Főiskola építész tanszékén. Pályáját a KÖZTI-ben kezdte, ott dolgozik tervező építészként 1970-1984-ig, Kékesi László, majd Nagy Elemér irányítása alatt. A Magyar Építőművészek Szövetsége mesteriskoláján Jánossy György hallgatója volt 1976-78-ban. Kezdetektől fogva sikeresen részt vett több hazai tervpályázaton. Első megvalósult, nagyszabású munkája a budapesti Mészáros utcai Külkereskedelmi Szolgáltatóház (Kékesi Lászlóval, 1976, később: Nikex-irodaház). Az épület megjelenését változatos tömegformálás és a vasbeton-alumínium kettőssége határozza meg. Az Industrialexport irodaházának Fő utcai épülete Csomay Zsófiával közös munkája (terv: 1978-1981, megvalósulás: 1983). 1991-ben épült meg a FESTO Metritechnik Szolgáltató-ház amelyért Ybl-díjban részesült. Alkotó munkásságának másik fontos oldala az épületrekonstrukció, így a margitszigeti Grand Hotel Ramada, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga, a Kecskeméti utcai volt Perger-palota, a Gerbeaud cukrászda portálrekonstrukciója. Legújabb munkája a Centrál kávéház külső és belső kialakítása.

FUGA Budapesti Építészeti Központ
1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.
http://www.fuga.org.hu