Lakatlan

A KÉK – Kortárs Építészeti Központ bemutatja a „Lakatlan” sorozat következő eseményét:
Lakatlan terek és alternatív használatok Prágában – filmvetítés és előadás

2012. szeptember 17. hétfő 19 óra
Helyszín: MÜSZI (Művelődési Szint, Corvin Áruház, 3. emelet – Somogyi Béla utca, piros kapu)

Squat Wars
(Cseh, 2009, 26′. R: Jan Hanus, angol nyelven)
Dokumentumfilm a prágai squat-kultúráról.

Michaela Pixová: Lakatlan terek és alternatív használatok Prágában

A neoliberális város instabil élethelyzeteket hoz létre. A változó termelési feltételek, az egyenlőtlen modernizáció és a privatizáció felgyorsítják a városi tér átalakulását, amelynek melléktermékei az elhagyott kívül került ipari zónák és kihasználatlan ingatlanok. Mindeközben a városokra terhelődő demográfiai nyomás megnöveli a városlakók és -használók helyigényét. Michaela Pixová előadás arra a folyamatra koncentrál, amelyben az ingatlanok egy csoportja lakatlanná válik és egyúttal célpontja lesz a saját kezdeményezéseikhez alternatív helyszíneket keresőknek: néhány prágai példán keresztül mutatja be a lakatlan terek által teremtett lehetőségeket és ezek korlátait a poszt-szocialista városok kontextusában. Az előadáson szó esik a Michaela által alapított Praguewatch munkájáról is, amely amely a vitatott városfejlesztési projektek közösségi feltérképezésével és elemzésével foglalkozik.

A LAKATLAN sorozatról: köztes terek és térhasználatok Közép-Európában

Nyilvános kurzus és előadássorozat a KÉK és a MOME szervezésében.

A sorozat fókuszában a közép-európai régió városainak poszt-szocialista, poszt-indusztriális, illetve válság-okozta átstrukturálódása során megüresedő ingatlanok sorsa áll.

Az előadások a város, a kerület és az egyes épület léptékeiben foglalkoznak a feltérképezés és leltár, a spontán és ideiglenes használat, a formális és informális építészeti újragondolás, a civil, kulturális és szociális hasznosítás lehetőségeivel.

A félév során a hallgatók egy, a Budapesten üresen álló tereket és ingatlanokat leltározó közösségi térképet (crowdmap) hoznak létre, várospolitikai javaslatokat készítenek elő, valamint részt vesznek az üres városi terekről és ingatlanokról szóló könyv / információs kiadványok megtervezésében és szerkesztésében. Az előadássorozat célja az üres ingatlanok felhasználási lehetőségéről szóló vita elindítása, és dialógus kialakítása a közönség, a hazai és a külföldi előadók között.

Jegyár: 500,- Ft