Látjátok (ellen) feleim?!

Kötetbemutató

2011. november 17-én, csütörtökön este fél 8-kor
Sirály (Budapest, Király u.50)

A Látjátok (ellen) feleim?! című kiadvány egy szöveg- és képgyűjtemény. Kézikönyv Istvan Kantor Monty Cantsin? Amen! művészete és a Neoizmus iránt közelebbről érdeklődőknek. Többé-kevésbé átfogó ismertetést szolgáltat a Magyarországon született és ifjúkorában, 1976-ban Kanadába emigrált Kantor/Cantsin Neoista (ellen)művészetéről.

Az olvasó betekintést nyerhet Kantor/Cantsin sokirányú, behatárolhatatlan, alkotói szertelenségből táplálkozó művészeti tevékenységeibe: média és performance művészet, zene és zaj, gép-szobrászat és bebútorozás, tárgyinstalláció és festészet, költészet és szöveg-gyártás. Ugyanakkor a Neoizmus forradalmi kísérleteiről és örök lázadást hirdető eszméiről is kapunk információt.

A Neoizmus részint gyerekes, részint vérlázító. Csak az ismerheti meg, aki gyakorolja. A Neoizmus csak egy üres név. Nem hirdet semmit. Üressége félelmet kelt. A Neoizmus nem több, mint maga a név, és a név maga az üzenet: csinálj tehát mindent a Neoizmus nevében.

A képekkel gazdagon illusztrált könyv két részre tagolódik. Az első rész egy válogatás Istvan Kantor saját, a művészetéhez kapcsolódó, a Neoizmust tárgyaló, ugyanakkor önmaga életét is kitáró írásaiból. A könyv második része hosszabb esszéket és rövidebb kritikai írásokat foglal magába. Ezek az írások különböző szemszögből világítják meg Istvan Kantor munkáját (Gary Michael Dault, Eszter Jagica, Müllner András, Szkárosi Endre, Szombathy Bálint).


www.istvankantor.com