Látszom!

Hajléktalan Mûvészek Elsõ Országos Fesztiválja.

Bálint Ház, 1065 Budapest, VI., Révay utca 16.

November 20., szombat, 10:00-22:00

A mûvészet – kommunikáció. A közönséggel, a többi mûvésszel, más mûvekkel. A hajléktalan lét pedig a nem-kommunikáció, a nem-láthatóság. Legalábbis a többség (a nem-hajléktalanok) perspektívájából. Az is ebbõl a perspektívából fogalmazódik meg, hogy milyennek látják a nem-hajléktalanok azt, akinek “nincsen ajtaja” (hogy az egyik mûvész versébõl idézzünk). Rendszerint, és persze nagyon is okkal, az látszik, ami nincs – lakás, állás, pénz, finom illat, rendesen vágott haj, méltóság. Ami van, ami ugyanolyan, mint bárki másban, pláne, ami több, a tehetség, az alkotás iránti vágy, a létrehozás és megosztás öröme – ez az, ami nem látható. Ezek azok a dolgok, amik mentén nem szoktunk a hajléktalanokra gondolni.

Most itt a lehetõség! Nem csak gondolni – részt venni. Megnézni, meghallgatni – kommunikálni. Ajándékot készíteni, vagy csak lenni, együtt velük. Részletek: www.latszom.com

A Diszpécserportál Baráti Kör tagjai által életre hívott összmûvészeti fesztiválon az ország különbözõ pontjairól érkezõ hajléktalan mûvészek és mûvészcsoportok mutatkoznak be. (Zalaegerszeg, Gyõr, Esztergom, Balassagyarmat, stb.) A fesztivál alapgondolata az, hogy a hajléktalan mûvészek az alkotásaikon keresztül láttassák magukat, mint alkotó, teremtõ, cselekvõ emberek. Szeretnénk, ha átfordulna az, ahogy a társadalmi többség a megszokott módon észleli a hajléktalan személyt, és a fesztivál közönsége megtapasztalná, ahogy passzívból aktívvá válnak a mûvészek. A partneri viszonyt, a kölcsönösséget szeretnénk megteremteni ezzel a rendezvénnyel.