Laura Prikule / Avi Feldman

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület tisztelettel meghívja Önt következő programjaira:

2011. november 7. hétfő, 18 – 20.30 h
Stúdió Galéria (1077 Budapest, Rottenbiller utca 35.)

18 – 19 óra Laura Prikule (LV) prezentációja

Laura Prikule lett képzőművész 2 hónapot töltött Budapesten a rigai Totaldobzeés a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület együttműködésében megvalósuló residency program keretében. Prezentációján korábbi munkáiról, a budapesti residency eddigi eredményeiről és a rigai kortárs képzőművészeti élet intézmény-rendszeréről beszél majd.

Laura Prikule rigai intermédia művész, elsősorban az installáció, a festészet és a fotográfia területén alkot. Műveiben a téridő, az utazás, a hálózati rendszerek és a játék fogalmait kutatja. Prikule egyetemi tanulmányait a Lett Képzőművészeti Egyetemen (1997-2001) és Fulbright ösztöndíjjal a San Francisco Art Institute-ban (2001-2004) végezte. Jelenleg PhD tanulmányain dolgozik. 2009 óta dolgozik együtt Eva Vevere képzőművésszel a Poetic Robotism Projects-ben; mely a művészi gyakorlatban jelentkező költőiség és mechanikus jelleg közötti határvonalat vizsgálja.

19 – 20.30 óra A Generation [revisit]
Avi Feldman
előadása, és beszélgetés
Moderátor: Katja Melzer (Robert Bosch Cultural Manager, Pécs)

Avi Feldman (1976, Montreal, Kanada) Berlinben élő, Izraelben nevelkedett kurátor előadásában a “tanúságtétel” és a “szemtanúság” fogalmait járja körbe. Az előadást követő beszélgetésen izraeli művészek privát és kollektív történelmi eseményeket tematizáló videó-munkái kerülnek levetítésre. Ezeket a műveket gyakran az “igazság” letéteményeseinek gondolják, még akkor is, ha a munkák nem feltétlenül a valóság dokumentálását célozzák. Feldman ugyanakkor elismeri, hogy a video és a film mint művészeti médiumok gyakran kizárólagos bizonyítékként funkcionálnak, és egyaránt alkalmasak az emlékezet megőrzésére és eltorzítására.

A beszélgetésen részletek kerülnek levetítésre Nir Evron, Ohad Fishof, Yael Bartana, Sirah Foighel Brutmann és Gal Nir műveiből. A program a 2011-es pécsi Videocracy Nemzetközi Videoművészeti Fesztivál keretében kerül megrendezésre.