Lecke pszichológusoknak II.

MŰVÉSZETI BESZÉLGETÉS: LECKE PSZICHOLÓGUSOKNAK II.

2012. október 11-én, csütörtökön 18 órától
Pintér Sonja Galéria (1055 Budapest, Falk Miksa utca 10.)

A beszélgetés résztvevői:

Dr. Antalfai Márta pszichológus, Prof. Dr. Bagdy Emőke pszichológus, Dr. Illés Anikó művészetpszichológus, Kiss Virág művészetterapeuta, Komáromi Erzsébet textilművész és művészetterapeuta, Platthy István művészetterapeuta, Plesznivy Edit művészettörténész, muzeológus, Sándor Éva művészetterapeuta, Tarr Hajni képzőművész, Dr. habil. Vass Zoltán pszichológus.

Moderátor: Prof. Dr. Péley Bernadette pszichológus

Röviden az előzményekről:

2007-ben azonos címmel az Első Magyar Látványtár rendezett nálunk kiállítást, melyhez egy beszélgetést kapcsolt Gyökér Kinga és Vörösváry Ákos, a diszeli Látványtár tulajdonosai, vezetői.

A beszélgetés hamar szerteágazott, hisz a művészetnek és a pszichológiának annyi találkozási pontja van, hogy a téma irányát igen nehéz kijelölni. Ezt nehezítette az is, hogy öt évvel ezelőtt még alig találhattunk magyar nyelvű irodalmat, amely a művészettel nevelés, a művészetterápia és a múzeumpedagógia fogalmainak meghatározását szolgálta.

Úgy érezzük, hogy a beszélgetés, melynek moderátora: László János pszichológus, partnerei: Prof. Dr. Gerevich József pszichiáter, Dr. Herczeg Ilona gyermekpszichiáter, Dr. Kassai-Farkas Ákos pszichiáter, Komáromi Erzsébet textilművész és művészetterapeuta, Dr. Péley Bernadette pszichológus és Plesznivy Edit művészettörténész 90 perces diskurzusa – az azóta szélesedő igény a „felhasználok” részéről és a fejlődés a szakma részéről – folytatást igényel.

Ez alatt az öt év alatt persze Magyarországon is egyre népszerűbbé vált a művészettel nevelés, mint a gyermekek képalkotását, érzékenységét fejlesztő pedagógiai módszer; a művészetterápia, mint a mindannyiunkban rejlő gyógyulási lehetőség előhívása; a múzeumpedagógia, mint a művészet élvezetét, megértését szolgáló ága a pedagógiának.

A „Lecke pszichológusoknak II.” beszélgetéssel nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni a fogalmi meghatározásokra, melynek alapja Kiss Virág ösztöndíjas doktori kutatása a művészetterápia és a művészetpedagógia összehasonlításáról és átfedéseiről.