Lehetőségek tere

Nyílt nap

A Lehetőségek tere 2021. szeptember 20-án nyit és egy fiataloknak szóló közösségi hely lesz a Corvin negyed szélén, a Práter utca 63. szám alatt.

A Práter 63 szeptember 20-tól, hétköznap 14-18 óra között, elsősorban 14-26 éves fiatalokat vár művészeti és demokratikus pedagógiai módszereken alapuló foglalkozásokkal és szabad foglalkozási lehetőségekkel. A hely a tanulás, élmény és művészet határterületein mozgó programokkal, közös alkotással, filozófiai gyakorlatokkal és vitaalkalmakkal, mozgással és meditációval, kirándulásokkal, filmklubbal, vagy fotó- és videókészítéssel szeretné támogatni a fiatalokat abban, hogy felismerhessék érdeklődési területeiket és erőforrásaikat.

Nem csak előre meghirdetett események lesznek, a szervezők olyan teret szeretnének kialakítani a fiatalokkal, ahol programokon kívül is időt tölthetnek egymással, tanulhatnak, olvasgathatnak, zenét hallgathatnak, vagy egyszerűen csak lustálkodhatnak. A kétszintes térben van könyvtár és konferencia szoba, vetítőterem, közösségi konyha, alkotószoba és média stúdió.

A Práter 63-at egy két éve alakult iskolán kívüli közösségteremtő kezdeményezés, a Lehetőségek tere csapata találta ki és fő céljuk, hogy a környék fiataljai megtapasztalhassák a közösség építő erejét, és kapjanak támogatást abban, hogy a társadalmi ügyek iránt érzékeny és elhivatott emberekké válhassanak.

Az új közösségi tér programhelyszín is kíván lenni, ahol a fiatalok mellett a környékbeli felnőtteket és minden érdeklődőt várnak. Filmvetítések, kiállítások, beszélgetések és vitakörök, színházi előadások, könyvbemutatók szerepelnek a terveik között, amelyeket a későbbiekben a környéken lakók javaslatai alapján egészítenek ki.

Az őszi tematika a #Csendháborítás témája köré szerveződik. A szervezők arra hívják a fiatalokat, hogy gondolják át együtt, mit jelent valójában az együttélés, hogyan győzhetik le a passzivitást és ezáltal hogyan alakíthatják az életüket és a minket körülvevő világot. Feladatuknak tekintik azt is, hogy egy lakókörnyéken működve olyan közösségi teret hozzanak létre, amit a szomszédok is bizalommal és nyitottsággal fogadnak.

A Lehetőségek Tere kezdeményezője és szervezeti háttere a tranzit. hu, amelynek fő partnere az ERSTE Alapítvány. A tranzit. hu az elmúlt 15 évben számos projektet hozott létre a kortárs képzőművészet és kritikai pedagógia határterületén.

További információ: https://lehetosegektere.hu