Ludwig a négyzeten

Exkluzív tárlatvezetés és filmvetítés

2017. december 2., szombat, 15.00-19.30

15.00
„Tisztelgünk a merész kurátorok előtt” – Dr. Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója tart tárlatvezetést
Dr. Fabényi Julia idén újrarendezte a múzeum gyűjteményének egy jelentős szeletét bemutató állandó kiállítást Westkunst – Ostkunst címmel. Az exkluzív tárlatvezetés során szó lesz arról mit takar pontosan a kurátori munka, és azokról a szakemberekről, akik olyan progresszív tárlatokat rendeztek, amellyel művészettörténetet írtak. 
Helyszín: 3. emeleti kiállítótér

16.00
A cannes-i filmfesztiválon Arany Pálmát nyert A négyzet (The Square, 2017, 151’ svéd és angol nyelven, magyar felirattal) című film vetítése Réz András filmesztéta bevezetőjével és egy levezető gondolatébresztő beszélgetéssel.

Helyszín: 1. emeleti Auditórium
Christian egy kortárs művészeti múzeum sikeres főkurátora. Tökéletes életének gépezetébe egyszer csak porszem kerül: egy ügyesen kitervelt átverés révén fényes nappal zsebelik ki a múzeum előtti forgalmas téren. Christian nem hagyja annyiban a dolgot, és bosszúhadjáratra indul a feltételezett tolvajok ellen. Közben egy erőszakos amerikai újságírónővel is bonyolult viszonyba kezd. Komikus, majd egyre abszurdabb és kínosabb helyzetek során kezd szétfoszlani látszólagos magabiztossága és irigylésre méltó élete. A négyzet a bizalom és gondoskodás menedékhelye. Határain belül mindannyian egyenlő jogokkal és kötelességekkel rendelkezünk.

Rendező: Ruben Östlund
Szereplők: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Terry Notary, Christopher Laessø, Marina Schiptjenko, Elijandro Edouard, Daniel Hallberg, Martin Sööder

„Akárcsak a Lavina, A négyzet is egy dráma/szatíra. Szerettem volna egy elegáns filmet készíteni, vizuális és retorikai eszközökkel provokálni és szórakoztatni a nézőt. Témájában a film a felelősség és bizalom, gazdagok és szegények, hatalom és tehetetlenség témái között mozog. A növekvő hit az egyénben és a csökkenő hit a közösségekben. A bizalmatlanság az állammal szemben, a médiában és a művészetben.” (Ruben Östlund)

A filmet követően a nézőket egy koccintásra is várjuk!
Az eseményen a részvétel 2.200 forintos programjeggyel lehetséges, amely a múzeum összes kiállítására is érvényes.