Megújulnak a művészeti ösztöndíjak

2018-tól a MANK Nonprofit Kft. (MANK) által kezelt tizenkét alkotóművészeti ösztöndíj összegét száz százalékkal emelik. Így bruttó 100 ezer forint helyett bruttó 200 ezer forintot vihetnek majd haza az alkotók. Emellett két új ösztöndíj is elindul, valamint szakmai mentorálás is segíti majd a pályakezdőket.

Kiemelt célunk, hogy a tehetséges fiatalokat támogassuk és a magyar művészeti utánpótlást biztosítsuk – emelte ki Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a művészeti ösztöndíjak megújításáról szóló sajtótájékoztatón. Az államtitkár szavaiból kiderült: áttekintették az ösztöndíjrendszert Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével, és több módosítást is javasoltak. Így valamennyi ösztöndíj havi támogatási összege megduplázódik 2018-tól. Emellett a támogatási időszakban az alkotás folyamatát egy szakmai mentorálási programmal is segíteni fogják.

Két hiányterületet fedeztünk fel, így a 12 ösztöndíjat további kettővel egészítjük ki 2018-tól – jegyezte meg Hoppál Péter, bemutatva a két új ösztöndíjat. A Szegedi Kis István kutatói ösztöndíj célja a magyar kultúrtörténet és egyháztörténet korai protestáns egyház-, irodalom-, liturgia- és társadalomtörténeti kutatásának ösztönzése lesz, és évente 10 fő nyerheti el a ösztöndíjat. Az Oláh János szerkesztői ösztöndíj célja pedig, hogy tehetséges fiataloknak nyújtson segítséget a könyv- és folyóiratszerkesztői pályakezdéséhez, valamint kedvező feltétételeket biztosítson a magas színvonalú szakmai gyakorlat megszerzéséhez. Az ösztöndíjat két évre kaphatja meg 10 fő, és kétévente fogják kiírni.

A jelenlegi ösztöndíjak: a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj, a Kállai Ernő művészettörténészi és műkritikusi ösztöndíj, a Kozma Lajos iparművészeti ösztöndíj, a Pécsi József fotográfusi ösztöndíj, a Babits Mihály műfordítói ösztöndíj, a Fischer Annie zenei-előadóművészeti ösztöndíj, a Fülöp Viktor táncművészeti ösztöndíj, a Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíj, a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíj, a Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíj, az Örkény István drámaírói ösztöndíj és a Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíj, 2018-ban pedig elindul a Szegedi Kis István kutatói ösztöndíj és az Oláh János szerkesztői ösztöndíj is.

A MANK által gondozott ösztöndíjak elsősorban az egyetemet már elvégzett és 35 év alatti korosztályt szólítják meg, lehetőséget teremtve a képzésből kilépő művészek számára az alkotásra. Kivételt képeznek az elmélyült szakmai felkészültséget igénylő Babits Mihály műfordítói, az Örkény István drámaírói, valamint a Kállai Ernő művészettörténészi és műkritikusi ösztöndíjak, amelyeknél a felső korhatár 40 év. Ezen kívül a Fischer Annie zenei-előadóművészeti ösztöndíjra 18 éves kortól 30 éves korig lehet jelentkezni, azaz a díj kimondottan a fiatal, egyetemi éveiket végző hangszeres és énekes szólistáknak szól.

Forrás: Kultúra.hu