MÜSZI

Művelődési szint nyitóhét

2012.09.10-16.
MÜSZI (1085 Budapest Blaha Lujza tér 1., Corvin áruház III. emelet)

2012. szeptember 10., hétfő – urbanisztika, város

18:30 Kapuavató performansz

19:00 Polyák Levente – LAKATLAN – köztes terek és térhasználatok Közép-Európában

A Gruen-hatás
2009, 50 perc, színes feliratos osztrák film R: Anette Baldauf & Katharine Weingartner
A Gruen-hatás a Müsziben, a Budapesti Építészeti Filmnapok (Kortárs Építészeti Központ) szervezésében hétfő esténként megrendezett előadás- és vetítés-sorozat keretében kerül bemutatásra, amely az üres, elhagyott városi terek újrahasznosításának lehetőségeit járja körül hazai és külföldi előadók részvételével.

A Gruen-hatás című filmben egy építész élete, munkássága és kritikai élű humora elevenedik meg, amelyek segítenek a ma nagyvárosainak jobb megértésében. Victor Gruen bécsi építészre a bevásárlóközpontok és gyalogos övezetek atyjaként tekintünk. Gruen az európai belváros nyüzsgését, szociabilitását, kereskedelmének gazdagságát kívánta meghonosítani az amerikai külvárosban, de félreértett koncepciója önálló életre kelt és paradox módon a reprodukálni kívánt belvárosok hanyatlását idézte elő. A dokumentumfilm végigköveti Victor Gruen útját a háború előtti Bécsből az ötvenes évek Amerikáján át 1968-ig, amikor Gruen visszatért Európába és környezetvédőként jelentős szerepet vállalt a bécsi belváros autómentesítésében.

20:00 Beszélgetés a vásárlási minták és üzlettípusok átalakulásáról, illetve ezeknek a városokra gyakorolt hatásáról. Vendégek: Kádár Bálint (BME), Radványi Gábor (Futureál), Zubreczki Dávid (urbanista blog) Moderátor: Polyák Levente (KÉK)

21:00 Körbevezetés a MÜSZi tereiben

2012. szeptember 11., kedd – média, szabadság

19:00 Körbevezetés a MÜSZi tereiben, közben a coworking iroda alapkőletétele 19:30-tól a VERBATIM DEAD DROPS BUDAPEST projekt performancának keretében.

Imre Loránd Balázs – VERBATIM – Dead Drops Budapest

A Dead Drops közterületen működő, anonim, offline fájlmegosztó hálózat, melyet falakba, épületekbe illetve az utcán található egyéb objektumokba beágyazott USB pendrive-ok alkotnak. A New Yorkban debütáló, Aram Bartholl digitális interakciókkal foglalkozó transzmediális művész, építész és tervező által kezdeményezett projekthez 2012 őszén Budapest is csatlakozik. A VERBATIM USB pendrive-jainak segítségével és a MÜSZi alkotóinak közreműködésével 2012. szeptember 11-én Magyarország is felkerül a nemzetközi, urbánus információcserén alapuló adatközvetítő-hálózat térképére. A MÜSZi felkérésére öt, különböző művészeti ágban alkotó művész Budapest különböző, számukra fontos városrészeinek és kávézóinak hangulatából ihletet merítve 2-2 adathordozót tölt meg személyes (kezdő)tartalommal, arra inspirálva a városlakókat is, hogy osszák meg egymással emlékeiket, képeiket, videóikat vagy írásaikat. Fájlmegosztási pontokat ugyanis bárki kihelyezhet, hiszen a telepítőnek csupán egy readme.txt nevű szöveges fájlt kell feltöltenie a kihelyezett adathordozóra, mely az általa útjára indított mappákon kívül tartalmazza a Dead Drops projektleírását. A www.deaddrops.com website-on található utasítások segítségével így bárkiből válhat adatmegosztó, a pendrive-helyről készült képét a pontos koordináták megjelölésével pedig feltöltheti a központi adatbázisba, hogy könnyen azonosíthatóvá válhasson a városlakók és átutazók számára is.

20.00 Keresd a nőt szeptember a MÜSZIben!
Para-Kovács és a törpesünök: Bárdos és Puzsér

Az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért civil kezdeményezés (Milla) egy nem hagyományos (unorthodox) fórum-sorozatot indít a MÜSZIben keddenként, ahol aktuális társadalmi kérdésekről, problémákról gondolkodunk közösen olyanokkal, akiknek tapasztalatuk, véleményük van egy-egy témában. A beszélgetések fókusza és kiindulópontja a magyar média lesz, de éppúgy mint a Milla, nem korlátozzuk magunkat mindig a sajtószabadság témájára, hanem átfogóbb társadalmi jelenségek, kérdések, problémák kerülnek majd elő.

Indításnak – poénból – arra gondltunk: “Hölgyek előre” – azaz beszéljünk a nőkről, a nemi szerepekről a mai magyar médiában, meg egyáltalán. A témát a teljesség igénye nélkül, de annál érdekesebb felvetésekkel Bárdos Deák Ági és és Puzsér Róbert beszélgetése vezeti fel, amit Para Kovács Imre terel medrekbe. Gyere el, szólj hozzá!

2012. szeptember 12.,szerda – alternativitás, mitológiaképzés

19:00 Czékmány Anna – Múltjában él a Nemzeti – beszélgetés az egykor a Blaha Lujza téren álló Nemzeti Színházról

A Nemzeti Színház volt, van és lennie kell. Meglehetősen felesleges tudálékoskodásnak tűnik a gyermekien egyszerű kérdés: miért is? Pedig e „bosszantó értetlenség” igen messzire vezethet, pontosabban igen közel, ahhoz az intézményhez, aminek “működése”, „eszméi” valamikor a XIX. században körvonalazódtak, és létrejötte óta, napjaink sem képeznek kivételt, meglehetősen heves (nagyrészt) politikai ketrecharcok apropója, vagy éppen színtere.

Miért is jött létre a Nemzeti Színház? És miért kellett nevébe emelnie a nemzeti jelzőt? Milyen más színházaktól és hogyan különböztette ez meg? A múltba révedés nem puszta szakfilológusi kitérő, mely roppant kevés elhivatottat érdekel és érint, és nincs kapcsolata kortárs valóságunkkal. Elég csak kicsit beleolvasni az 1837-es színházépítés, vagy éppen üzemkezdés történetébe, hogy megdöbbentően „kortársnak” ható „bonyodalmakkal”, illetve „jelszavakkal” szembesüljünk. A Nemzeti Színház mintha nem változott volna, Magyarországon, mintha az eltelt több mint másfél évszázad nem igazán bolygatta volna meg „nemes” küldetését, céljait. Baj ez, vagy nem? Fogas kérdés… A külföldi modellek – melyeket szintén érint a beszélgetés – közelebb vihetnek a jelenség megértéséhez.

Vendégek: Imre Zoltán, Hudi László, Bársony Júlia

20:30 Körbevezetés a MÜSZi tereiben, közben az Open Stúdió alapkőletétele – a Harmadik Hang Háza – Prehuman Syndicate performansza

2012. szeptember 13., csütörtök – zöld energia, ember, környezet

20:00 A KERTTEREMTŐK-  kertteremtő közösségek – közösségteremtő kertek

Közösségi kertek ötlettől a megvalósításig. Hogyan fogjunk bele? Hol lehet? Milyen kihívások elé nézünk, ha közösségi kertet szeretnénk? Mit termesszünk? Honnan szerezzünk be magokat? Milyen eszközökre lehet szükségünk? Kik tudnak segíteni? Az előadást követően beszélgetés a MÜSZI és sok más közösségi és városi kert szervezőivel, akik már végigcsináltak egy kertalapítást. A meghívott vendégek legtöbbje aktív közösségi kerttag és szervező, ám találkozhatunk olyanokkal is, akik valamiért már bezárták kertjüket vagy meg sem sikerült azt nyitniuk. Tapasztalatcsere és kérdezz-felelek: beszélgetés a kertteremtőkkel.

18:00 Körbevezetés a MÜSZi tereiben, közben 18:30-tól kertavató Árki Tibor – Tibor Gazdával

19:00 Közösségi kertek – Előadás a Kortárs Építészeti Központ szervezésében

20:00 Kötetlen beszélgetés és tapasztalatcsere Budapest kertészeivel. Meghívottak: Lecsós kert, Grund Közösségi kert,

BÖSKE, Leonardo, Fügés kert, KÉK

2012. szeptember 14., péntek – irodalom, társművészetek

19:00 Kovács Andrea – Kelecsényi Vera – SZÓKÖZ

Szó. A nyelv és a beszéd intuitíven elkülöníthető egysége. Köz. Távolság két dolog, pont között térben, időben, vagy más jellemzőkben. Spácium. ] [ Szóköz. Kihagyás két írott szakasz között, a szavak vagy egy szó és egy írásjel különválasztására használt egyezményes jelölés. Gondolattagoló marker, mely megállásra szólít, a folytatás és a hogyan tovább kalandjára hív. SZÓKÖZ. A MÜSZi – Művelődési Szint péntekenként jelentkező összművészeti sorozata, mely irodalmi műfajokat állít középpontba azok kapcsolódási pontjait keresve más művészeti ágakkal – zenével, festészettel, színházzal, filmmel, videó- és fotóművészettel. Társalgási események sora. Inspiráló kombinációk egyedi szériája. Cross-border találkák a kísérletező inter-akciók jegyében.

19:00 Körbevezetés a MÜSZi tereiben, közben 19:30-től a BIBLIOTÉKAÉPÍTŐ performance keretében a könyvtár alapkőletétele

BIBLIOTÉKAÉPÍTŐ

Hozd el ritká(bba)n forgatott könyvedet és add továbbolvasásra a MÜSZi közösségi könyvtárába! Legyél te is bibliotékaépítő és vezesd be köteted katalógusunkba te magad a Spanyolnátha folyóirat szerkesztőjével. Berka Attila, a MÜSZi KönyvTár-alapító, interaktív „szövegkísérletében” azt vizsgálja, hány szótól is függ egy könyv élete…

20.00 SLAMFÓNIA

Emberek. Helyek. Történetek. Szavak. Lemezek. DJ-k. Slammerek. Szótagok. Ütemek.
Slam: Slam Poetry Budapest – Závada Péter (Újonc), a MÜSZi védnöke, Horváth Kristóf (Színész Bob), Daniel Brownwood  Moderátor: Mavrák Kata (Hugee) Lemezlovagok: Suhaid, Káosz, Shuriken

21.00 TEMPO ANNO – gramofon szett

Talált dalok, bakelit kincsek exkluzív válogatása Magyarországon nyomott és kiadott, 78-as fordulatszámú hanglemezekből, az 1904-es kezdetektől a klasszikusokig, a BrakeCsokkerz kollekciójából.

2012. szeptember 15., szombat – vizualitás, posztmodernitás

18:00 Körbevezetés a MÜSZi tereiben, közben a Mozi alapkőletétele

19:00 Magyarhangya – Roll Up  – Közösségi filmkészítés és közösségi filmforgalmazás

Gallai József, City Cruise All Night -magyar filmrészletek tűzfalakon, filmes bringatúrák

Donáth Péter, magyarhangya- közösségi filmforgalmazás, filmes ez mi? artfilmek kommunikációja. navigáció a kortárs artfilmek között

Czabán György, MAFSZ – független filmek, táborok, fesztiválok, független filmes közösségek

Török Bálint, Skandinávház – filmvetítések szokatlan helyeken, LMBT filmklub, skandináv filmek itthon.

2012. szeptember 16., vasárnap – filozófia, spiritualitás, tánc

15:00 Körbevezetés a MÜSZi tereiben, közben a workshopterem alapkőletétele

15:00 – 18:00 Sündörgő – családi mesepiac, irodalmi cserepiac

Könyvcsere piac, ahol személyesen, önkéntesek segítségével megvalósuló piactérben cserélhetnek gazdát az olvasmányok. Amennyit hozol, annyit vihetsz! Megosztanád olvasmányélményeidet másokkal? Van olyan könyved, amit kétszer is megkaptál? Esetleg meguntad, százszor olvastad és továbbadnád? Akkor ott a helyed a Sündörgő irodalmi cserepiacon! Nyugodtan hagyd otthon a pénztárcádat, nálunk kupont kapsz a könyveidért, amit újra becserélhetsz más olvasmányokra! A piac kínálata állandóan változik, hiszen mindig érkeznek új vendégek, akik újabb olvasmányokkal gazdagítják a standokat, ezért is érdemes minél hosszabban elidőzni a börzén. A Sündörgő irodalmi cserepiacot koncert, vetítés és beszélgetés teszi tartalmas programmá.

Közreműködők: Sánta Katalin, Péter Judit, Cellux csoport, Alagsor rajzsuli és a MÜSZI alkotói

16:00 – Baba Jága árnybábjáték a Soup Színház előadásában, utána közös bábkészítés és játékok készítése zöldségekből.

19:00 Tillmann J. A. – Gerlóczy Ferenc – Kultúraközi beszélgetések – Magasabb mintázatok

A mintázat a tudományokban használatos fogalom: különféle mezőkben határozott alakzatok ismerszenek fel, és ismétlődnek: mintát alkotnak. Mintázatok mindenütt mutatkoznak: a hullámok játékában éppúgy, mint az anyag szerkezetében vagy a madárrajok mozgásában. Magasabb mintázatok azok, amelyek a legkülönbözőbb területeken, a liturgikus énekektől a kozmikus struktúrákig menően egyaránt jelen vannak. A sorozat a zene vezérfonalára fűzve törekszik e mintázatok megértésére. A beszélgetéseken alkalmanként más-más területekről meghívott vendégek vesznek részt.

Om és Ámen

Vendégek: Surányi László matematikus, filozófus, Mártonffy Marcell irodalomtudós, teológus

Moderátor: Gerlóczy Ferenc, Tillmann J. A.