Nagyolvasztó

Beszélgessünk a filmekről! – Filmévkönyv 2009

Örökmozgó Filmmúzeum (Bp, Erzsébet krt. 39.)
2010. március 19., pénteken 18 óra

Vendégek: Keserue Zsolt rendező, valamint Deák Nóra és Zakál Edit szakértők, a dokumentumfilm alkotói.

Nagyolvasztó – Fejezetek Dunaújváros kulturális életének első 40 évéből
Ikon Stúdió Egyesület, 2007-2008, video, ff+szí, 53 perc
r, v: Keserue Zsolt, szerk: Medvedt Yvette, rip: Keserue Zsolt, Zakál Edit, Zólyom Franciska, szé: Deák Nóra, Zakál Edit, o: Keserue Zsolt, Szilágyi Kornél, Szügyi Balázs, Zakál Edit h: Jerovetz György, z: Quimby,
sz: Kiss Tibor, Klein András, Knódel Mária, ifj. Koffán Károly, Miskolczi Miklós, Pálfalvi János, Péterffy Attila, Rácz Attila Ciceró, Rohonczi István, Sasvári Edit, Varga Líviusz, Várnai Gyula

Az első ötéves terv legnagyobb ipari beruházásaként felépített Dunai Vasmű és a hozzá tartozó lakótelep alkotta a magját Sztálinvárosnak. Az „első szocialista város”-ba – melynek főépítésze a bauhausos Weiner Tibor volt – csapatostul jöttek a fiatal művészek, mert itt lakáshoz juthattak. A párt és a gyár vezetése ügyelt arra, hogy a „mintaváros” kulturális élete színvonalas legyen. A szinte ingyenes mozi premierfilmeket játszott, vendégjátékra a legnevesebb művészeket hívták meg. Öntevékeny művészeti csoportok alakultak, bemutatószínház, híres néptánccsoport, képzőművész szabadiskolák működtek itt. A „csinált” városban könnyebb volt meghonosítani a modern kultúrát, mint az erősebb kulturális hagyományokkal bíró központokban.

Archív filmek:
Kezünkbe vettük a béke ügyét
1951, ff, 35 mm, 948 m, r: Jancsó Miklós, Koza Dezső, Mészáros Márta, o: Jancsó Miklós
Főiskolás vizsgafilm az ország ipari üzemeiben és a mezőgazdaságban vállalt békefelajánlásokról, azok teljesítéséről és a népnevelők békeív-aláírás gyűjtéséről.

A mi városunk
1955, szí, 35 mm, r: Varasdy Dezső
A film egy munkás életén keresztül, az ő szemszögéből mutatja be Sztálinváros életét, dolgozóinak munkáját, szórakozását.

Dunaújvárosi fiatalok
1979, szí, 35 mm, 450 m, r: Szűcs István
Tájékoztatás arról, hogy milyen munka-, tanulási, sport- és szórakozási lehetőségeket biztosít a fiataloknak Dunaújváros, illetve a Vasmű.