Nem konvertibilis kulturális devizák

Egy művészeti projekt bemutatása
Kaspars Lielgavis prezentációja

2012. november 30. (péntek) 18.00
Stúdió Galéria (1077 Budapest, Rottenbiller utca 35.)

2012-ben, a stockholmi Independent Art Fair-en való részvétel után kezdtem el dolgozni a Nem konvertibilis kulturális deviza Dobžiks című projekten, hogy orvosoljam a Totaldobže legégetőbb problémáját, a finanszírozás állandó hiányát. A Dobžiks, az első ilyen kulturális deviza, – mellyel a Totaldobže Art Center művészeti eseményeire lehet jegyet váltani –, már 2012 márciusa óta forgalomban van, mint érvényes fizetőeszköz.

A projektet egyre növekvő érdeklődés övezi a nonprofit kulturális szervezetek körében, ezért szeretnénk bevezetni különböző kulturális devizákat, és más nonprofit intézményekkel együttműködésben egy világméretű hálózatot létrehozni. A Kulturális Devizák Hálózatában (Network of Culture Currencies) részt vevő intézmények kölcsönösen elfogadják a Kulturális devizával történő fizetést, mely mintegy kiegészítő juttatásként szolgálna az e területen dolgozó, és rendszerint alulfizetett munkatársaknak. A projekt fejlesztése jegyében egy prezentáció sorozatot szervezünk különböző európai kulturális intézményekben, hogy visszajelzéseik segítségével tökéletesítsük elgondolásainkat. A jelenleg fejlesztés alatt álló projektet 2013. február 15-e és 17-e között mutatjuk majd be Stockholmban, a SUPERMARKET Independent Art Fair-en.

*

Kaspars Lielgalvis (1972) 1999-ben diplomázott a lett Művészeti Akadémia Textil Tanszékén. Textil műveit 1992-től állította ki Lettországban, Litvániában, Észtországban, Svédországban, Németországban, Norvégiában, Dániában, Grúziában és Argentínában, valamint számos konferencián, reisdency-n és kulturális csereprogramban vett részt Lettországban, Litvániában, Svédországban, Norvégiában és Franciaországban.

2001-2003-ig tagja volt a Totaldobže performansz csoportjának, mely három éven keresztül performanszokat mutatott be, főként kiállítás megnyitókon, művészeti fesztiválokon és egyéb kulturális rendezvényeken, Lettországban. 1995-től tíz évig grafikus tervezőként és művészeti igazgatóként dolgozott különböző reklámcégeknél. Autodidakta módon tanulta a fotózást, 2003 óta fényképez művészeti projekteket és készít divatfotókat. 2005-ben a performansz csoport egy tagjával díszlettervező céget alapított, mely sikeresen működött három évig, a világgazdasági válság Lettországba való begyűrűzéséig. 2008-ban, Laura Prikule és Eve Vevere lett képzőművészekkel közösen kezdték el a Totaldobže fejlesztését, mely Rigában, az egykori VEF gyár épületében található. A Totaldobže-ben nemzetközi csereprogramokat, kiállításokat, workshopokat, előadásokat, beszélgetéseket, koncerteket, interdiszciplináris projekteket és slam poetry eseményeket szervez.