Nő az erőnk

Nem maradunk láthatatlanok

2022. november 18. – december 19.
Kesztyűgyár Galéria (Budapest VIII. Mátyás tér 15.)

Megnyitó: 2022. november 18. 18:00

Különleges kiállítás megnyitójára hívunk, ahol különböző fogyatékossággal élő nők és társaik fotóhangja szólal meg: képek és szövegek segítségével mutatják be saját kamerájuk lencséjén át a nőiséget.

A Nő az erőnk csoport célja, hogy, események és művészeti projektek szervezésével segítse a fogyatékossággal élő nőket abban, hogy erősödjön a női identitásuk, kifejezzék és megmutassák magukat, és kapcsolódhassanak egymáshoz és másokhoz és ezáltal kitörjenek a láthatatlanságból.2022-ben a Nő az erőnk csoport az Artemisszió Alapítvány együttműködve 5 alkalomból álló fotóhang folyamatot szervezett Csoszó Gabriella segítségével. Ennek keretében egy – fogyatékosság és nőiség szempontjából – vegyes csoport közösen alkotott, és az alkotásokon keresztül jobban megismerték egymást, és egymás élethelyzetét is. Ennek eredményeképp született meg a Nő az erőnk- Nem maradunk láthatatlanok című kiállítás. A kiállítás anyaga a csoport tagjainak a folyamat során készitett képeiből és szövegeiből áll, amivel célunk megmutatni mindazt, amit a hétköznapi valóságban esetleg nem veszünk eléggé észre, elsiklunk felette.

A kiállítást igyekeztünk mindenki számára elérhetővé, hozzáférhetővé tenni, akadálymentesíteni. Látássérült vendégek audionarrációval kaphatnak információt a képekről, a képekhez tartozó írásokat meghallgathatják okoseszközükön, Braille írással pedig elérhetőek számukra az alkotók nevei és a képek címei, illetve a kiállítás bevezető szövege is. Hallássérült látogatók számára jelnyelvi tolmácsolással tesszük elérhetővé a szövegeket, és a további kreatív vizuális elemekkel is gazdagítottuk a kiállítási anyagot.

A tárlat elrendezésekor figyelembe vettük a kerekesszékes látogatók igényeit is, számukra a galéria teljesen körbejárható és a képek is kényelmesen megtekinthetőek.

Oktatók, támogatók és segítők:

Csoszó Gabriella fotóművész
Irimiás Olga mentor (Artemisszió Alapítvány)
Végh Anna mentor (Artemisszió Alapítvány)
Lődi Virág (Kesztyűgyár Galéria)
Patkó Dóra audionarrátor