Nyitva!

Kiadó Üzletek Fesztiválja 2014

2014. szeptember 19 – október 19.

A Nyitva! fesztiválon régóta kiadatlan budapesti üzlethelyiségek nyílnak meg egy hónapra és telnek meg élettel. A Fővárosi Önkormányzat és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) közös szervezésében megvalósuló esemény idén elsőként kerül megrendezésre. 2014. szeptember 19. és október 19. között folyamatosan nyílnak üzlethelyiségek, a beköltöző kezdeményezések színes programokkal várják az érdeklődőket.

A fesztiválon résztvevő önkormányzati- és magántulajdonosok egy személyes, bizalmi kapcsolaton alapuló, újszerű ingatlanközvetítésre mondtak igent, mikor felajánlották kiadatlan helyiségüket. A beköltözők hosszútávú bérlőkké válhatnak – és válnak is, ahogy az már egy-két szervezet esetében most látszik. Emellett a potenciális vásárlóközönség a helyiségeket használat közben láthatja, ezzel is segítve azok értékesítését.

A helyiségekbe beköltöző, feltörekvő projektek nagyobb elköteleződés nélkül próbálhatják ki egy bérelt üzlethelyiség előnyeit az ingatlanok hasznosítása mellett a program fontos célja, hogy serkentse a vállalkozókedvet. A pályázati úton kiválasztott projektek palettája rendkívül sokszínű. A beköltözők közt van például egészséges élelmiszert készítő csapat, természettudományos oktatócsoport vagy állami gondozott gyerekeket segítő társadalmi vállalkozás. Városszerte várhatóan 10-15 üzlet éled fel az egy hónap folyamán, melyek szeptember 19-től kezdődően különböző ütemezéssel nyílnak meg.

A szervezők hisznek benne, hogy az a város, ahol a lakosság használhatja és kihasználhatja a mellőzött erőforrásokat, egy fenntartható város, ahol teret kap a közösség, a tudás és a kreativitás. Az üres ingatlanok használatba vétele fontos lépés Budapestnek: az utcai jelenlét nem csak az innovatív gazdasági, társadalmi és kulturális vállalkozások számára jelent egyedülálló lehetőséget, de a közterek rehabilitációjához, a helyi közösségek építéséhez is hozzájárul.

Hivatalos fesztivál megnyitó

Helyszín: Rögtön jövök! Projekt Galéria (Budapest, V. Kossuth Lajos utca 14-16.)
Időpont: 2014. szeptember 19., 17.00

A fesztivált megnyitja és a vendégeket köszönti: Finta Sándor, Budapest főépítésze és Ughy Attila, Városképvédelmi és Városfejlesztési Tanácsnok, a Rögtön jövök! program vezetői, Oravecz Júlia, fesztiválszervező, KÉK

Adaptív város kiadvány bemutató • Vetítés • a Naspolya egészséges édességei • séta a közeli fesztivál helyszínekre

A beköltöző projektekkel, programokkal és helyszínekkel kapcsolatos, folyamatosan frissülő információk megtalálhatók a www.nyitvafesztival.hu oldalon.