(OFF) Időt szakítani

a Critique & Culture e. V. kiállítási projektje

Giulia Bruno (IT/DE), Nicoline van Harskamp (NL), Vásárhelyi Zsolt & Simon Kati (HU/DE)

ImagineBudapest / Budapest Point (1053 Budapest, Királyi Pál u. 18.)
2017. szeptember 30 – október 22

Mi köti össze a torinói Fiat autógyárat, a berlini Tégeli-tó természetvédett szigetét és az egykori koppenhágai katonai bázist? A kommunikáció, az oktatás és az önkormányzatiság három figyelemre méltó kísérlete a múlt században bontakozott ki, valódi demokratikus elveken alapulva máig ható jelentőséggel.

A demokratikus struktúrák felépítése és megszilárdítása lassú folyamat, társadalmi elsajátítása évtizedekben mérhető. Konszenzust és folyamatos munkabefektetést igényel. Ezzel szemben a demokratikus viszonyok szisztematikus felszámolása néhány év leforgása alatt véghezvihető. A kiállítás a demokratikus építkezés folyamatára koncentrál három társadalmi kísérlet képzőművészeti feldolgozásának bemutatásával. Arra kérdez rá, léteztek-e újragondolásra érdemes ideák és gyakorlatok, adhat-e új impulzust a múlt gyakorlatából nyert tapasztalat a jövő számára?

Giulia Bruno munkájának kiindulópontja a 19-20. század egyik legígéretesebb nyelvi kísérlete, a mindenki számára egyenjogú nyelvhasználatot biztosító eszperantó nyelv és világközösség vizsgálata. Vásárhelyi Zsolt és Simon Kati a weimari köztársaság reformpedagógiai kísérleteként alapított Schulfarm Insel Scharfenberg portréját rajzolja meg, és az oktatás segítségével történő demokratikus társadalomépítésről rögzít benyomásokat. Nicoline van Harskamp pedig a szabadság és a konszenzusos demokrácia kérdéseivel foglalkozik Christiania szabad város társadalmának vizsgálatán keresztül.

Az esemény az OFF-Biennále Budapest programjának része.