(OFF) Könyvbarátság

Vasas Szakszervezeti Szövetség (1086 Budapest, Magdolna u. 5-7.)
2017. 10. 12 – 2017. 10. 22
nyitvatartás: hétfő-péntek//14-18h

Megnyitó: 2017.10.12 -18h
A kiállítást a salgótarjáni Bányász-Kohász Dalkör műsora nyitja meg.

A Könyvbarátság című projekt a kultúra hozzáférhetőségének kérdésével foglalkozik, melynek keretében a magyar és nemzetközi progresszív kultúra és történelem különböző történeteit és alkotásait gyűjtjük össze és tesszük láthatóvá. A projekt címét Szabó Ervin Néhány szó a magyar szocialista könyvbarátságról című 1916-os írásából kölcsönöztük.

A projekt helyszíne a Magdolna utcai Vasas Székház, amely története során többször adott helyet a szervezett munkásság és a progresszív kultúra találkozásának: Gobbi Hilda és Major Tamás színházi matinéit tartotta itt a második világháború éveiben, majd a Szocialista Képzőművészek Csoportja is itt rendezte Szabadság és Nép című betiltott kiállítását 1942-ben. Valamint az OFF Biennálé tematikájához kapcsolódva feleleveníthető a szakszervezet azon szolidaritási akciója, amikor 1944-ben – Sztehlo Gábor és a Fébé Evangélikus diakonasszák közreműködésével – ideiglenes otthont alakítottak ki a menekült gyermekek és asszonyok részére.

Művészek: Bogyó Virág, Erhardt Miklós, Erlich Gábor, Karas David, Kristóf Krisztián, Lődi Virág, Miklós Szilárd, Pacsika Márton, Pálinkás Bence György, Szarvas Márton


//Az esemény az OFF-Biennále Budapest programjának része//