Ökumenopolisz – Az egész világ egy város

A Metasitu kiállítása

Helyszín: Majakovszkij 102 (1068 Budapest, Király u. 102., 1/1.)
Megnyitó: 2016. november 4. 18:00
A művészek bevezetője és tárlatvezetése: 19:30
Megtekinthető: 2016. november 5. és december 9, között, bejelentkezés alapján az címen.

A kiállítás a városkutatással, művészeti és kurátori gyakorlatokkal foglalkozó Metasitu csoport kutatási témájának és tevékenységének áttekintésébe nyújt bepillantást. Kutatásuk középpontjában a globális neoliberalizmus és a nacionalista törekvések bonyolult és sokszor elkendőzött összefonódásainak a világ (át)alakítására gyakorolt hatása áll, valamint azt is vizsgálják, hogy ezeket a struktúrákat mi magunk hogyan használjuk, sokszor tudattalanul. Kiindulási pontjuk Constantinos Apostolou Doxiadis görög építész 1967-es utópisztikus elképzelése az ökumenopoliszról, amely szerint a világ városai egy totális várost alkotva épülnek össze a jövőben. Ennél egy lépéssel tovább menve a Metasitu azt veti fel, hogy a hatalmi mechanizmusok térbeli megnyilvánulásai leginkább az urbanizációs folyamatokban érhetők tetten: a városi környezet a mindennapi valóságunk egy mindent átható rétegévé alakult át. Ezt a folyamatot és állapotot nevezi a csoport ökumenopolisznak, amellyel egyúttal az urbanizmus alapvető értelmezését is át kívánják gondolni. A kiállításban bemutatott videóesszék, amelyek a Metasitu spekulatív, helyszíni detektívmunkájának az eredményei az ökumenopolisz helyi esettanulmányait mutatják be: többek között Mariupol zsugorodó városát, egy Hebron melletti kőfejtőt vagy imperialista állami törekvéseket Moszkvában.

A Metasitut jövőbeli városi stratégiák kifejlesztésre alapította 2014-ben Eduardo Cassina építész és városszociológus, aki az Egyesült Királyságban, Dél-Afrikában, Hollandiában és Kínában tanult, valamint Liva Dudareva, aki tájépítészként tanult Lettországban, Svédországban és Skóciában. A Metasitu létrejötte óta az ökumenopolisz – azaz az elképzelés, hogy az egész világ egy folyamatos város – a csoport alapvető elméleti kerete és projektjeik mozgatórugója: olyan stratégiák, amelyek kritika alá vonják a „városi állapot” hagyományos értelmezését és definícióját. Eleinte teljesen nomád kollektívaként működtek, azonban 2015 óta bázisuk Athénban van. Az állandó alakváltozás és a transzdiszciplinaritás taktikus alkalmazása a Metasitu meghatározó vonása: az adott kontextustól függően ugyanúgy használják egy városkutató, egy művész, egy kurátor, vagy egy oktató gyakorlatait, anélkül, hogy hivatásszerűen űznék bármelyiket is.

A művészeten keresztül a tranzit.hu kiállítás- és eseménysorozata, amely olyan csoportokat és egyéneket mutat be, akiknek a kutatásalapú tevékenysége a társművészetekben vagy azon kívüli területeken folyik (például építészet, dizájn, ökológia, stb.), ám ezek eredményei a kortárs művészet mezőjében is megvalósulnak, illetve közvetítésre kerülnek. Az egyéni kiállítások a résztvevők tevékenységét és kutatási területét mutatják be, így minden kiállítást más témát vet fel. A sorozat egésze azt vizsgálja, hogy egy kutatás hogyan fordítható le a kortárs művészet nyelvezetére, hogy a művészet miként jelenik meg mint a közvetítés, a tanulás és a transzdiszciplinaritás különleges terepeként, valamint, hogy a kortárs művészeti világ hogyan használható fel taktikusan, többek között finanszírozási és utazási lehetőségek kiaknázására. A Metasitu Ökumenopolisz – Az egész világ egy város című kiállítása az első ebben a sorozatban.

Kurátor: Szakács Eszter