Oto Hudec: Nomadia Utazó Múzeum

helyspecifikus installáció

2022. 07. 22. – 08. 14.
KÉK – Kortárs Építészeti Központ (Budapest XI. Bartók Béla út 10-12.)

Megnyitó: 2022. 07. 21. 18.00

Oto Hudec multimédia-művész festményei és grafikái személyes és társadalmi témákat egyaránt vizsgálnak; emellett videókat és köztéri munkákat is készít többek között a bevándorlásról, a menekültekről és a globalizáció környezetre gyakorolt hatásáról.

A KÉK együttműködésével Budapesten bemutatott Nomádia installáció a sátormodellt idézi meg, mint az ideiglenes építészet formai tipológiáit: van köztük nomád létformát élő népek sátra, menekültek, túrázók sátrai stb.

Az installáció szimbolikusan teret kíván adni az államok és a vállalatok által elnyomott népességnek (eltűnőben lévő nomád kultúrák, migránsok stb.). Ezek a törékeny építmények a velük együtt kiállított dokumentumokban leírt történelmet közvetítik, az adott állomásokon a művész által készített festmények és képeslapok egészítik ki (Greetings from Nomadia).

Speciális helyzetekben az amúgy normálisan állandónak, stabilnak tekintett intézmények (pl. múzeumok) is átköltözésre, vándorlásra kényszerülhetnek. A helyhez kötöttség tehát viszonylagos, ahol történelmi életformák mellett modern kori társutasok keresik helyüket a megváltozott világban, a permanens átmenetiség állapotában.

A Kiterjesztett jelen – átmeneti valóságok projekt részeként. A kapcsolódó kiállítás a Ludwig Múzeumban 2022. szeptember 4-ig látogatható. Kurátorok: Feigl Fruzsina, Kálmán Borbála, Készman József, Maj Ajna, Timár Katalin, Üveges Krisztina

Megtekinthető  hétfőtől péntekig 12.00 – 16.00 óra között.