Otthon jó

Sasvári Edit tárlatvezetése Kaszás Tamás, Keserue Zsolt és Várnai Gyula kiállításán

Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros (Vasmű út 12.)
2019. október 18. (péntek) 18.00 órától a szintén Dunaújvárosban született Sasvári Edit művészettörténész, a Kassák Múzeum igazgatója vezeti végig az érdeklődőket a tárlaton.

Budapestről ingyenes buszjárat indul, melyre az címen lehet jelentkezni.
Gyülekező: október 18., péntek, 16:00, a Vagon étterem előtti parkolóban, a Déli Pályaudvarral szemben, a Krisztina körút és a Vérmező sarkán.
Indulás: 16:15 óra
A busz kb. 22:00 órakor érkezik vissza Budapestre.

Az Otthon jó című kiállítás három Dunaújvárosból származó alkotó munkáit mutatja be, miközben arra is választ szeretne adni, mit jelent ma Dunaújváros a kortárs képzőművészetben.

A három művész városhoz való viszonya más és más. Eltérővé teszik a generációs különbségek, a mikroközösségek, amikben szocializálódtak és természetesen az is, mennyi időt töltöttek el ebben a városban. Ugyanakkor az évtizedek során mindhárman rendszeresen merítettek egyfajta dunaújvárosi forrásanyagból; az itt szerzett (kép)élményeket, ingereket, emlékeket felhasználták tárgyiasult vagy gondolati formában.

Talán leginkább Várnai Gyula művészetére jellemző, hogy következetesen és szeretettel használja a város motívumkészletét, néhány pillanatig akár magyar szimbólummá is emelve azt a Velencei Biennálén, de Kaszás Tamás világhírű intézményekben felbukkanó makettjeit is több esetben a helyi modernista építészet inspirálta, míg Keserue Zsolt dunaújvárosi kultúrát feldolgozó dokumentumfilmjei szintén a helyi hagyományok, a közösség értékeinek átörökítését célozzák, ugyan egészen más módon.

A most látható művek különbözőségeik ellenére kapcsolatban vannak egymással, a város esztétikájára reflektáló objektek, az emlékek hang- és fényinstallációi, grafikái, festményei túlmutatnak Dunaújvároson, pont úgy, mint a jurtába rejtett Nemzeti Tankönyv is. Mégis érezhetjük, hogy egy korszak, egy ország, egy város, a közös otthon tapasztalata köti össze őket.

A belépés díjtalan!