Ötven év holarchia | Kapolcs

Az Artpool alternatív jelenléte

Időpont és nyitvatartás:
2021. július 23. – augusztus 1.
Minden nap: 10:00-18:00
Helyszínek:
51-es körzet, Kapolcs, Kossuth u. 51.
Galántai ház, Kapolcs, Kossuth utca 53.

A HOLARCHIKUS KÉTSÉGEK EGYSÉGE ÉS A LEHETSÉGES LEHETETLENEK
■ ÖTVEN ÉV HOLARCHIA ■ 1971, 1981, 1991, 2001, 2011, 2021 ■

A 30. JUBILEUMI Művészetek Völgye Fesztiválon megjelenő kiállítások kurátori koncepciója az Artpool történetéhez és a jelen aktualitásaihoz is kapcsolódik.

Kiállítás-esemény a Galántai házban:
A 80 éves holokrata művészetkutató, Galántai György válogatott munkáinak bemutatása: a tudományos és művészeti gondolatrendszerek szintézise, mely a társadalmi cselekvés felé mutat.

Kiállítás-esemény az 51-es körzetben:
Az Artpool „holonikus” szemlélete Arthur Koestler elméletét adaptálja, mely szerint a társadalomban minden entitás olyan tudatos és produktív szereplő, amely egy természetes hierarchiába illeszkedik (holon). Ennek a természetes hierarchiának nem csupán az ember, de a társadalom is alárendeltjeként jelenik meg.

Az elmúlt 50 év holonikus karakterű projektjei évtizedek szerint, helyspecifikusan más-más dokumentumokkal kerülnek bemutatásra az 51-es körzet különböző részeiben – első kert, hátsó kert, első pince, hátsó pince, alsó padlás, felső padlás, fafészer, fafészer padlás, budi, disznóól, emésztő, pajta, rockpajta, szaletli, villanyóra, szoborablak, hangfüggöny, fedett udvar, konyha, szoba – szimultán vizuális-szöveges és akusztikai környezetként.

A korábbi memetikai tapasztalatok szerint az információk a váratlan történések által válnak maradandóvá, ezért az Artpool minden kapolcsi kiállításán, így az idei eseményen is, szerepelnek interaktív műtárgyak.

Kurátor: Galántai György
Támogató: Artpool Alapítvány
web: artpool.hu/K53/2021
és artpool.hu/K51/2021