Niblock 75

meglepetés 1
+
meglepetés 2
+
Phill Niblock (USA)

Merlin, november 18. (kedd) 19.00 óra

1 500 HUF (csak a helyszínen)
Minden ötödik belépőt vásárló ajándék CD-t kap az Ultrahang gyűjteményéből!

Phill Niblock

Az 1933-as születésű Phill Niblock a minimalista zene meg nem énekelt hőse, aki pályáját nem zenészként, hanem fotósként és filmesként kezdte. Zenészi munkássága 1968-ban indult, Niblock azóta komponálja monolitikus darabjait, melyeket koncertjein saját készítésű filmjeivel kísér. A két médium szerves összekapcsolása okán Niblock bátran tekinthető az intermédia atyjának.

Műveihez Niblock akusztikus hangszerek hangjait rögzít, majd ezeket – kezdetben szalagon, a ’90-es évek óta azonban zenei szoftverekkel – manipulálja, rétegezi. Hosszú, gyakran 20 perces darabjaiban csak alig néhány statikusan zengő, búgó réteg kerül egymásra, melyek sem ritmust, sem dallamot nem képeznek, azonban a keletkező felhangok hatására a hallgató mégis mozgást fedezhet fel a művekben. Niblock muzsikája így néhány perc türelem árán megnyílik a hallgató számára, egy olyan világot tárva fel, melyben az unalom és idő fogalmai jelentésüket vesztik. A zenében rejlő lenyűgöző pszichoakusztikus élmények leginkább nagy hangerő mellett idézhetők elő, más szóval Niblock muzsikájának természetes közege a koncert.

Phill Niblock számos alkalommal megfordult már Magyarországon, filmet is forgatott Milotán és Göncön a helyiek munkafolyamatait dokumentálva, mely később, The Movement of People Working című egy nagyszabású munka részeként jelent meg. Eddig két koncertet adott Budapesten, melyből az elsőt a rendőrség állítatta le a hatalmas hangerőre panaszkodó lakók miatt, a második esetben pedig a koncertterem fizikai korlátai nem engedték, hogy a zene Niblock elvárásainak megfelelően szólaljon meg. Így talán most először nyílik arra lehetőség, hogy Phill Niblock művészete a maga teljességében bontakozzon ki Budapesten.