Pszeudo 40 Pauer 70

Kiállítás az MTA Művészeti Gyűjteményben (1051 Budapest, Roosevelt tér 9. III. emelet)
2010. december 1 – 2011. február 28.
(nyitva: hétfő, szerda és péntek, 11.00–16.00)

Megnyitó 2010. november 30-án 16 órakor
Megnyitja: Kukorelly Endre, író

Pszeudo 40 Pauer 70 címmel kiállítás nyílik a Pszeudo 40. évfordulója és Pauer Gyula, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja 70. születésnapja alkalmából az MTA Művészeti Gyűjteményben.

Pauer Gyula 1970 októberében rendezte meg az első Pszeudo bemutatót, amikor stenciles sokszorosításban az Első Pszeudo Manifesztumot is közzé tette. A kiállításon a manifesztum köré szervezve a „Pszeudo művészet” egyes aspektusai kerülnek bemutatásra, a fennmaradt művekre, forrásokra és dokumentumokra támaszkodva. A kiállítás 2011. február 28-án zár, Pauer 70 éves születésnapján.

Az Első Pszeudo Manifesztum az 1945 utáni művészet egyik kiemelkedő alkotása, amelyben egy szobrászművész nyilatkozott a szobrászat, a modern művészet (és a „modern” élet) kettős – a Hamis és az Igaz kettőssége által meghatározott – jellegéről. A manifesztum általános mondanivalója és ebből következően mindig aktuálisan értelmezhető „áthallásos” nyelvezete vezetett ahhoz, hogy keletkezésének időpontjában a manifesztumot és a Pszeudót betiltották.

Ugyanakkor Pauer Pszeudo programjával a látszat, az illúzió problematikáját nem csupán a művészet és a társadalom jelenségeivel kapcsolatban vetette fel, hanem hangsúlyozta annak meghatározó voltát az emberi megismerés, a gondolkodás és a tudományos kutatás területén is: „A Pszeudo-probléma véleményem szerint egyre fontosabbá válik a valóság kutatásában, [amelyben] nem csak a fizikusoknak, a kémikusoknak, a kozmonautáknak, hanem a művészeknek is jut szerep…”

Az MTA Művészeti Gyűjteményben megrendezett kiállítás alkalmából az eddig négy nyelvre lefordított manifesztumot a világ számos nyelvére ültetik át az akcióban részt vevő önkéntesek. Az elkészült fordításokat a megnyitón vagy maguk a fordítók, vagy a nyelveket anyanyelvi szinten beszélő közreműködők olvassák fel. A manifesztum többnyelvű kiadása a tervek szerint a kiállítás zárásának időpontjára készül el.

Szőke Annamária, a kiállítás rendezője