Pszichikus tájképek és tárgyak

Nosek (Nagyvári) László kiállítása

2019. 03. 28. (csütörtök) 18.00
Red Door (Budapest, VIII. Szentkirályi utca 13)

Nosek, korábbi nevén Nagyvári 1984 -től 2011-ig az USA-ban élt. A hetvenes évek közepe óta kiállító művész sok éves szünet utáni első önálló bemutatkozása Magyarországon, az ezzel a kiállítással debütáló The Red Door nevü közösségi térben.

Művészeti pályája a pop-artos konceptualizmus jegyében indult, majd a transzavantgard festészet rövid divatján túljutva – és talán a new yorki partotérés kultúrsokkjának köszönhetően is – absztrakt, az ázsiai zen festészetet idéző, meditativ képeket festett a nyolcvanas, kilencvenes években. Los Angelesbe költözve a Klasky-Csupo animációs cég vezető tervezője lett. Munkája melléktermékeként digitális munkákat is csinált.

Hazatérése óta leginkább szimbolista, figuratív festészetet művel. Jelen tárlat alkalmával ezekböl a képekből, valamint egy 2012-es tűzből kimentett, kilencvenes években készült képekből összeállított tájképekből mutat be egy válogatást. A kiállitáson néhány szobor és a “Lófiú” cimű filmtervének vetítése is látható lesz, amit legutóbb a Kiscelli Múzeumban a Privát Nacionalizmus kiállításon mutatott be 2015-ben.

A kiállítást Forgács Péter filmkészítő nyitja meg.