Punga

Az Amadeus Művészeti Alapítvány és a cARTc második kurátori pályázatának nyertes kiállítása

amaTáR (1035 Budapest Veder utca 14.)
2013. november 08. – december 15.

Kiállító művészek: Födő Gábor, Hecker Péter, Koronczi Endre, Szabó Eszter, Szabó Klára Petra

Kurátorok: Gadó Flóra, Molnár Tamás

megnyitó: 2013. november 7. 19:00
a kiállítást megnyitja: K. Horváth Zsolt

A punga (románul: nájlon bevásárlószatyor, eredetileg egyszerűen: zacskó) Tamás Gáspár Miklós definíciója szerint a “kelet európai ember végső menedéke.”

A kiállításra olyan műveket válogattunk össze, amelyek szeretetteljes (ön)iróniával mutatnak rá a mindennapi tárgyakban megjelenő szociális és kulturális ellentmondásokra. Az alkotások olyan, mindenki által ismert használati tárgyakat vizsgálnak, amelyek szervesen hozzátartoznak napjainkhoz, emellett emblematikus jelentést is hordoznak. Ilyen tárgy lehet az említett szatyor is, amely alapvető kelléke életünknek, miközben nem tulajdonítunk neki különösebb fontosságot. A kiállítás másik része az öltözködés önreprezentációs kérdéskörével, és az ebben megjelenő társadalmi különbségekkel foglalkozik.

A két kiválasztott téma, a szatyor és a ruházat között szoros kapcsolat áll fenn: ez nem csupán a szatyor esetleges táskává, azaz kiegészítővé, ruhává való „metamorfózisán” érhető tetten és nem is csak a vásárlás (fogyasztás) cselekvésén keresztül. A szatyor és a ruha legfőbb találkozási pontja magában a viselőjében rejlik.

Az említett életérzés hatja át Födő Gábor, Hecker Péter és Szabó Eszter munkáit, mintegy egymást erősítve. Koronczi Endre és Szabó Klára Petra alkotásai viszont kontrasztot, illetve kiegészítést jelentenek a tárgyi funkcióját elvesztő szatyor és az egyedi stílust hangsúlyozó ruhákat bemutató műveikkel.

A kiállítás 2013. december 15.-ig tekinthető meg, szerdán és pénteken 14-18 óra között.