RGB hipotézis

Záró tárlatvezetés

2019. 07. 25. 18.00
acb Galéria ( Budapest VI. Király utca 76)

Az acb Galéria július 26-án záró kiállítása Szarka Péter a 2000-es évek során 3D modellező szoftverekkel létrehozott képeit állítja a fókuszba. Szarka életművének ezen szakasza, amelyet a 2004-es Sao Paulói Biennálés szereplése és a 2003-as Műcsarnokban megrendezett Puha bomba című önálló kiállítása fémjelez, már lezárult, azonban alkotásai közel két évtized távlatából szemlélve ugyanolyan frissek ma is, mint keletkezésükkor. Mi több, Szarka művészeti programjának főbb pontjai, mint a művészi kifejezésmód személytelensége és a trash-esztétika tudatos használata, azóta egy fiatalabb művészgeneráció érdeklődését is meghatározzák.

A művész olvasatában alkotásai egy már húsz éve is anakronisztikusnak számító jövőképet mutatnak be. Szarka tudatosan játszott rá arra, hogy az általa használt 3D modellező szoftverek vizualitása már a maguk idejében is egy időkapszula hatását keltették, amibe a múltban elképzelt jövő képét zárták. Szarka Péter egy 2002-es interjújában így fogalmazott: „amivel én foglalkozom, az jelen pillanatban teljesen a senkiföldje.” Mára azonban a kortárs művészeti diskurzus beérte Szarka Péter úttörő műveit, amelyek továbbra is nyitottak az új recepció és értelmezés számára.

Az esemény keretében Fenyvesi Áron kötetlen beszélgetést moderál Szarka Péterrel az acb Galéria kiállítóterében, amelyben szó esik majd a kiállításon szereplő művekről, valamint azok korábbi és mai recepciójáról. Az alkalom során Szalay Péter és Gellér B. István kiállításai is megtekinthetők az acb NA-ban, valamint az acb Attachmentben.