Rococo & co Redux

Horvath Sophie kiállítása

2024. március 10. – március 31.
Libella (Budapest XI. Budafoki út 7.)

Megnyitó: 2024. március 9. 18:30
Megnyitja: Janesch Péter
zenél: Arulei – Gálfalvi Rebecca

Why should I be original? Why can’t I be non-original? – Andy Warhol

A „Quick Tiepolos” rokoko és barokk képek kompozícióit a számítógép képernyőjén megjelenő színfoltokból kiindulva, minden előzetes vázlat nélkül fogja fel. A gyorsan száradó akril a megfelelő pillanatban megállásra kényszerít, és a szemre bízza a kép „befejezését”. A kis formátumok ironikus kontrasztot alkotnak a gyakran hatalmas eredeti freskókkal ; a nagyobb formátumok (Rococo & Co Redux) az utóbbi időben e gondolatok formai lehetőségeinek kiszélesítését célozzák. Mindkét esetben a feloldott részletek még mindig lehetővé teszik az eredeti kép stílusának – vagy korszakának – felismerését anélkül is, hogy felismernénk, mit ábrázol.

A „Quick Tiepolos” ötlete a fétis témájú 2018-as kiállítás előkészítése során merült fel a kényszer és az érzékiség kapcsolatát vizsgálva. A barokk és rokokó festmények a szexualitás és az erőszak meglepő keverékét mutatják be. Tiepolo képeinek gyors másolása volt az első kísérlet arra, hogy esztétikailag kapcsolódjunk a régi mesterekhez. A képeknek ez a formàlis megközelítése, amely elhanyagolja a részleteket és azok mögöttes jelentőségét, arra a tényre reagált, hogy az ábrázolt témák ma már gyakran nem sokat jelentenek számunkra ; szándékosan tart távolságot egy bizonyos jelentés vagy mélység fogalmától.

I see everything like this, the surface of things, a sort of mental Braille, I just pass my hand over the surface of things” – Andy Warhol

Végül ebből a meglehetősen rövidlátó, színfoltokban lebegő perspektívából tovàbbra is érvényes marad a fő kérdés, hogy mit is látunk.

https://sophiehorvath.org/