Rövid értekezés felhőkről hegyekről és egyéb természeti képződményekről

Ráskai Szabolcs kiállítása

 
2023. 01. 12. – 01. 31.
Kastner Kommunity (Budapest VIII. II. János Pál pápa tér 8.)
 
Megnyitó: 2022. január 11. 18:30
Beszédet mond: Füri Katalin
Zenei aláfestés: Kardos Dániel jazzgitár művész
 
Ízletes vattacukrok, ínycsiklandozó bizarr gyümölcs és virágkompozíciók, távoli jéghegyek várják a látogatót Ráskai Szabolcs grafikusművész kiállításán a Kastner Kommunityban.
 
E gasztronómiai képtársítás Ráskai Szabolcs egyik korábbi grafikai sorozatára is utalhatna, a Rézi a pácban (2021) illusztrációira, amelyek ételek és egyéb ételkészítéshez kapcsolódó eszközök képi montázsainak enyhén irónikus fűszerezésű szürreális képződményei.
 
Azonban a Kastnerben bemutatott anyag nem kulináris céllal jött létre, még akkor sem, ha egyesek (lásd szerző) épp egy láng fölött pörkölődő olvadó pillecukorka illatát érzékeli a kiállítás bizonyos képeinek láttán. A képzelet könnyen szárnyra kap Ráskai Szabolcs képeit nézve. Újabb és újabb asszociációk, érzetek, más értelmezési megközelítések kerülnek előtérbe.
 
A falakon látható három egységbe rendezett képcsoport változatos világokba kalauzolja a nézőt: az elvágyódás elvont tereiről szólnak a havas hegyvidékek festményei és az életre keltés hatalmáról pedig az önmagukba harapó felhők és megelevenedő növények szürreális képcsoportjai.
 
Ráskai Szabolcs képei abba a mágikus realista alkotói világba engednek betekintést, ahol a dolgok nem a megszokott módon értelmezhetők. A tájképsorozat ismétlődő hegymotívumai különleges tereket generálnak maguk körül, a felhők puhasága és bekebelező gesztusa a tapintási és ízlelési érzékeinket borzolja, míg a virágok, növények gyümölcsök és egyéb tárgyak kapcsolatrendszere bizarr csendélet hangulatokat ébresztenek.
 
Visszatekintve a művész korábbi műveire, pl a Jellemtupír (2016), a Humanoplantusok (2018), vagy az Crítica negra (2011) sorozatokra jellemző – illetve az itt látható képeken is jól érezhető a komponálás könnyedsége, a felszabadító humor és egyfajta mindent átható groteszk világszemlélet. E vizuális rendszerek, sorozatok egy ívet rajzolnak ki az életműben, így Ráskai Szabolcs személyes mikrokozmoszába nyerhetünk némi betekintést, egyben a tárgymontázsok saját világuk megalkotására is invitálják a szemlélőt.
 
Füri Katalin
 
A kiállítás megtekinthető nyitvatartási időben, hétfőtől péntekig 8:00-18:00 és szombaton 9:00-16:00 óra között.