Shine

Benczúr Emese installációja

Magyar Zene Háza, Előcsarnok
Megnyitó: 2022. december 13. 18:00
A kiállítást Winkler Nóra nyitja meg.

Benczúr Emese műveiben szövegeket, rövid szlogeneket jelenít meg, amelyek az anyaghasználattal és a sajátos technikával különleges kapcsolatot teremtve munkái komplexitását fedik fel. Alkotásait aprólékos munkával készíti, ahol a mulandóság, sérülékenység is fontos szerepet kap.

Ezek az installációk leginkább triviális anyagokból épülnek fel, mellyel sokrétű asszociációra késztetik a nézőt (cukorpapír, fülbevaló, konfetti, aranylánc). A művész számára egy-egy alkotás elkészítése hosszú időt vesz igénybe, egyfajta meditáció, aprólékos kézimunka eredménye, amit érezhet a befogadó is.

A ragyogás – SHINE – szó több művében is központi szerepet kap, és ezekben különböző jelentéstartalmat vizsgál. Az alkotás segít a minket körülvevő környezetet újraértelmezni, észlelni a hétköznapokon is azt a ragyogást, meghittséget, amit az ünnepeinkben is keresünk.

„A szöveg számomra kézzelfogható, konkrét üzenetet hordoz, és a kezdetektől központi szerepet kapott a munkáiban. Az, hogy egy-egy kimondott szó mennyire fedi az igazságot, már más kérdés. Ha valami le van írva, akkor sokkal inkább hihető. Gyakran használok elcsépelt mondatokat, szavakat, mert hiszem, hogy megvan bennük az eredeti értelmük is. Hiába vált az idők során banálissá, ott van benne az a mélység, ami az igazi tartalmát hordozza.”

Benczúr Emese