social b%dy lessons

f***k_sziget, 2019

2019. augusztus 10 – 13, 12:00-20:00
Sziget Fesztivál, NGO ISLAND

Fókuszban az emberi test társadalmi megjelenéseihez és szerepeihez kapcsolódó mozgásformák, munkavégzési és egyéb, a művészet történetévé vált testhelyzetek, melyek önkénteseink segítségével el is sajátíthatók. Élő szobrokat hozunk létre és szituációs gyakorlatokat végzünk, amely kritikai tanulás és fesztiválpihentető mozgás is egyben. Helyszínünkön minden nap más művészeti aktivitásban vehetsz részt a social b%dy téma kapcsán. Mutasd be saját munkád, társadalmad, országod jellegzetes testhelyzeteit és pozitúráit, melyeket fotós, rajzos vagy szöveges eszközökkel dokumentálunk.

AUGUSZTUS 10., SZOMBAT
Kis Judit: Identitás bontás és közösségi építkezés. Gyakorlatok önmagunkon túl

Hogyan bonthatjuk meg a sajátunkat és építhetünk kollektív identitást? Milyen értékek mentén alakítanánk ki ezt az egységet? A workshop résztvevői önmagukon dolgozhatnak építőmunkásként, irodistaként, gyári dolgozóként, vagy terepmunkával és testedzéssel. Az építőanyagot képességeink megosztásával, összegyűjtött és felaprított emlékekből, saját készítésű egyenruhában állítjuk elő.

AUGUSZTUS 11., VASÁRNAP
Poór Dorottya: Kiborg teszt. Az ember és a gép közötti határ keresése

A kiborg egy kibernetikus organizmus, a gép és az élő szervezet hibridje. Tudományos-fantasztikus lény és a valóságot leíró hasonlat. A gépek nagy hatással vannak a munkánkra, az életünkre, a testünkre, és ezen belül az agyunkra is. Vajon a pacemaker, a selfie-bot, a művégtag, az autó vagy a bináris gondolkodás használata kiborggá tesz?

AUGUSZTUS 12., HÉTFŐ
Tüdős Anna: Sziget Aerobics. Alternatív fitneszvideó súlyzók nélkül

Volt már olyan, hogy napkeltéig buliztál, majd a hazaérkezés után egy kávéval felturbózva lementél azért edzeni, kimentél futni? Fel tudod idézni Adriene hangját a jógavideókból és van akciós proteinpor fellelő-helyed? Napjainkban, az automatizált háztartásokban, az ülőmunka elterjedésével egyre nagyobb igényünk van a testmozgásra, de mennyiben valós testi igény ez és mennyiben társadalmi nyomás, gondosan felépített, fogyasztókat toborzó stratégia a fitness mozgalom? A workshopon egy aerobic-videó készítésén keresztül nem csak a fesztiválon fellelhető mozgásformák eredetét és hatását vizsgáljuk meg, de megtanulunk többek között a mindennapokban is használható testtartás-tippeket és életszerűbb alternatívákat ötlünk ki a steril edzőtermek katonás, edzésterv szerinti has-láb-fenék mozdulataira.

AUGUSZTUS 13., KEDD
Monhor Viktória: Ugrás a semmibe. Ugrásgyakorlatok

Tizenöt napja hitelből élünk: július 29-re feléltük a Föld egy évre elegendő erőforrásait. Álboldog növekedésben ugrunk a semmibe. A cseh, észt, magyar és lengyel kormányok vétója miatt bukott meg az Európai Uniós klímacél, a 2050-es karbonsemleges energiatermelés. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint „semmi nem sürget bennünket”. A klímaváltozás Donald Trump szerint egy marxista összeesküvés, a brazil külügyminiszter kulturális marxisták összeesküvésének tartja. A cseh miniszterelnök nem érti, hogy miért kellene már most eldöntenünk, hogy mi lesz 2050-ben. Feszültséglevezető ugrálás. Ugrások a semmibe. Protest akció. Hommage á Yves Klein.