Socially Engaged Art after Socialism

Könyvbemutató

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum tisztelettel meghívja Önt Izabel Galliera művészettörténész legújabb könyvéről tartott prezentációjára.

Időpont: 2017. október 4. (szerda) 18 óra
Helyszín: a Ludwig Múzeum Könyvtára

Beszélgetőtárs: Erhardt Miklós
A beszélgetés angol nyelven zajlik.

Izabel Galliera művészettörténész a westminsteri (Maryland, USA) McDaniel College professzora, a modern és kortárs művészet és művészetelmélet neves szakértőjeként e tárgyak oktatója, valamint a Rice Gallery kurátora. Kutatási eredményeit szaklapokban – Journal of Curatorial Studies, ARTMargins, FIELD: A Journal of Socially Engaged Art Criticism –, valamint tanulmánykötetekben (Collaborative Now: Art in the Twenty First Century, 2016; Redefining Creativity: Multi-Layered Collaborations in Art and Art Historical Practice, 2017) publikálta.

Az 1989-es rendszerváltást követő időszakban a közép- és kelet-európai művészek alkotói gyakorlatára jellemzővé vált a társadalmi elköteleződés. Visszakövetelve a közéletet mind a kommunista rezsim, mind a neoliberalizmus ideológiájától, művészeti projektjeik hasznosították a bizalmon, kölcsönösségen és szolidaritáson alapuló társadalmi kapcsolatok politikailag alárendelt potenciálját. Levéltári és adattári anyagon, valamint exluzív interjúkon alapuló könyvében Izabel Galliera az 1990-es évek elejétől napjainkig követi nyomon a társadalmilag elkötelezett művészetet Bulgáriában, Magyarországon és Romániában.