Sötét szobákról, világosan

Fodor Dániel János előadása

2019. 02. 22. (péntek) 17 óra
FKSE (1077 Bp. Rottenbiller u. 35.

Rövid előadás a camera obscuráról, időszámításunk kezdetétől napjainkig.

Hogyan képes minket újra és újra ámulatba ejteni az egyik legegyszerűbb, időszámításunk előtti megfigyeléseken alapuló és kialakuló optikai eszköz?

A jelenség oly természetes, hogy a feljegyzések szerint maga a felfedezése is a természeti környezetben történt, egyszerű vizuális észlelés során. A első megfigyeléseket követően, hosszú időn keresztül fizikai és csillagászati megfigyelések eszközeként alkalmazták, majd a reneszánsz perspektíva kialakulására gyakorolt nagy hatást.

A Hockney–Falco tézis szerint a camera obscura elven működő rajzgépekkel készült művészeti árbrázolások az egyik legmeghatározóbb változást gyakorolták az emberiség vizuális észlelésének fejlődésére. De a camera obscura nem érte be a perspektíva megszelídítésével, hodításait tovább folytava 19. században a fotografikus kép feltalálásában is meghatározó szerepet játszott.

Az előadás alkalmával lehetőség nyílik megismerkedni a camera obscura különféle felhasználási területeivel, a művészettörténetileg meghatározó korai példáktók a kortárs megvalosításokig. Az előadáshoz kapcsolódó vetítés képanyaga több éves kutatómunka eredménye. A felhasználási terület szerinti csoportosításban különös hangsúllyal jelenik meg a camera obscura elven működő eszköz képrögzítő eszközként (más néven lyukkamera) történő felhasználási módjai.

A camera obscura a környezet vizuális leképezésére alkalmas lencsetag nélküli optikai eszköz. Egy fénytől védett sötét közeg, amelybe a fény egy apró lyukon keresztül lép be. A beérkező fénysugarak kétszeresen fordított állású képet rajzolnak ki a camera obscura belső felületén.

A előadást követően (ugyenezen a napon) a munkacsoport következő, Heczey Tamás fotográfus március 8-ára tervezett foglalkozásának előkészületeként a érdeklődő résztvevők egy eddig publikálatlan dia-archívumból válogathatnak képeket amelyekből később az egyik legrégibb direktpozitív eljárással készíthetnek nagyításokat.

Az előadóról:
Fodor Dániel János Képzőművész, Pedagógus, Kutató, Kurátor.
Tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, a Pozsonyi VŠVU Akadémián, Krakkói Jan Matejko Akadémián és a Prágai UMPRUM Főiskolán folytatta. Szakterülete az analóg fotográfiai eljárások kísérleti alkalmazása.

A program a Magyar Képzőművészeti Egyetem Művészeti és Művészetelméleti Szakkollégiumának Kísérleti Fényképezés Munkacsoportjának szervezésében valósul meg.

Az esemény nyílt, minden érdeklődőt szeretettel várunk.