Személyes távolság – Besnyő Éva fotográfiái

Katalógusbemutató

2022. 02. 03. (csütörtök) 18.00
Goethe-Institut Budapest (Budapest IX. Ráday utca 58.)

Besnyő Éva egyike a 20. század azon női fotográfusainak, akik a fényképezést nemcsak szakmának, hanem hivatásnak tekintették, egyben a konvencióktól mentes, önálló életút lehetőségét is felismerték benne. Kísérletező látásmódja az avantgárd művészek sorába emelte, függetlenség iránti vágya az új kulturális formák és szerepek megélésére és megmutatására ösztönözte.

A Személyes távolság. Besnyő Éva fotográfiái című kiállítás katalógusa a Kassák Múzeum Életmód és társadalmi mozgalmak a modernitásban című sorozatához illeszkedve a modernitás viszonyrendszerében helyezi el Besnyő Éva pályáját.

Csatlós Judit és Juhász Anna Mária kurátorok azt vizsgálják, hogy Besnyő Éva munkásságában milyen módon jelent meg a fotográfus etikai felelőssége, Acsády Judit szociológus írása a nőtörténeti vonatkozásokat helyezi a fókuszba, Marion Beckers és Elisabeth Moortgat művészettörténészek 1991-ben készített interjúja pedig az élettörténet megrendítő részletei mellett kitér a magyar vonatkozásokra is.

A Goethe Intézet támogatásával megjelenő kétnyelvű katalógus gazdag képválogatása átfogó betekintést ad a Hollandiában elhunyt fotográfus páratlan életművébe, méltóképpen kiegészítve a Kassák Múzeumban tavaly ősszel megrendezett Besnyő kiállítás anyagát.

A katalógust bemutatja és a beszélgetést moderálja: Cséka György
Résztvevők: Acsády Judit szociológus, Csatlós Judit és Juhász Anna Mária a kiállítás kurátorai, Thury Lili grafikus

A programon való részvétel ingyenes, de kizárólag védettségi igazolvánnyal vagy 48h nem régebbi negatív Covid-tesz bemutatásával lehetséges. Intézetünk területén a maszk használata kötelező.

A program magyar nyelvű.