Szerződés az etnikai hovatartozás eladásáról

Megnyitó: 2014. január 10., 19 óra
tranzit.hu (Budapest, VI. Király utca 102)

Kurátor: Raatsch André
Konzulens: Kállai András

A Sostar? / Why? {roma} művészcsoport ünnepélyes szerződéskötést kezdeményez meghívott intézményekkel és magánszemélyekkel, hogy eladja a <Roma> <Cigány> <Gipsy> fogalmakat. Ebben a performatív aktusban a művészcsoport nem az etnikai származását bocsátja áruba, hanem azt a tudathasadásos állapotot akarja megváltoztatni, amely a csoport tagjait, mint roma származású írókat, művészeket etnicizáló és moralizáló szerepvállalásra kényszeríti.

A kiállítás a hiányzó művészeti, kultúrpolitikai és társadalmi diskurzus megteremtésére törekszik, amely a roma írókat, művészeket a magyar kortárs művészeti és a magyar kortárs irodalmi kánon részeként határozza meg. A csoport által kezdeményezett kétoldalú megállapodások a magyarországi cigányság emancipációjának jegyében, hosszú távú együttműködések megvalósítására is képesek lehetnek.

A művészcsoport tagjai kiemelt fontosságúnak tartják a magyarországi cigányság emlékezetének és kultúrájának tudatos meghatározását és elismerését, ezzel megteremtve a feltételét annak, hogy a cigányság a többség számára is elfogadott kulturális kisebbségként határozhassa meg magát.

A Sostar? / Why? {roma} művészcsoport tagjai: Choli Daróczi József (költő, műfordító), Nagy Gusztáv (költő, író, műfordító), Tihanyics Norbert (filmrendező), Kállai András (képzőművész), Kállai Henrik (filmrendező), Raatzsch André (művész/kurátor), Rácz Béla (projektmenedzser), Balogh Rodrigó (színész, rendező, Független Színház)

Meghívott kiállítók: Pikács Gábor (fotó), Stalter György (fotó), M. Horváth Judit (fotó), Leitner Levente (képzőművész), továbbá a Monitor – Kritikai platform és nyitott műhely

A kiállítás február 14-ig látogatható.
Nyitvatartási idő: hétfő – péntek 10-15 óra

Kapcsolódó esemény: Metszéspontok II., Stratégiák 1957-2014
szimpózium a tranzit. hu nyitott irodájában

Időpont: 2014. január 10. 9-18 óráig
Résztvevők: Choli Daróczi József, Daróczi Ágnes, Zsigó Jenő, Junghaus Tímea,Raatzsch J. André, Sághy Erna
Moderátor: Müllner András

A kiállítás az ERSTE Patterns Lectures Romareprezentáció a kulturális fordulat után (projektvezető: Pócsik Andrea) projekt keretében megvalósuló Metszéspontok I.-II.-III. programsorozat harmadik állomása