Tér-mozgás-játék

Konok Tamás és Vásárhelyi Tamás kiállítása

Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria (Budapest V. Deák Ferenc u. 17. I. em.)
2019. június 6 – július 12.

Megnyitó: 2019. június 6 (csütörtök) 17 óra
Megnyitja: Horányi Attila, művészettörténész, MOME
Fuvolán közreműködik: Szikora Borbála, Vásárhelyi Zsóka

A tárlat a két alkotó rendhagyó együttműködésének eredménye. Konok Tamás geometrikus elemekből és finom vonalakból építkező, absztrakt képeiből merít ötleteteket Vásárhelyi Tamás, aki fizikai jelenségeken alapuló, furfangos tárgyakat épít. A képek dinamikájából kiinduló interaktív eszközök párbeszédbe állítják a képzőművészetet a tudománnyal: a kép-tárgy párok egyike segít, hogy másképpen lássuk a másikat.

Az alkotók együttműködése 2018-ban indult, amikor Vásárhelyi egy kiállításon látott, több Konok grafikához is játékokat készített. Konok lelkesen fogadta a kezdeményezést és rögtön közös kiállítást javasolt. Az alkotók azóta, egymást folyamatosan új ötletekkel stimulálva rakták össze a TÉR-MOZGÁS-JÁTÉK anyagát.

A tárlat képzőművészet és tudomány egyedülálló találkozása, a két terület közötti határvonalakat átlépve számos fontos kérdést vet fel: Ki mit lát meg egy képzőművészeti alkotásban? Hogyan segítheti a képzőművészet egy tudományos elv megértését? Vajon máshogy tekintünk egy statikus formára, miután láttuk mozgásban is?

Kurátorok: Kaposi Dorka, Varga Lili