Térfestés

Maurer Dóra kiállítása

2022. június 12 – július 30.
Torula Művésztér (Győr, Budai út 7.)

Megnyitó: 2022. június 11. (szombat) 17.00
Megnyitja Mélyi József művészettörténész

Maurer  – a geometria, színelmélet, zene és az érzékelés különböző elméleteivel operáló  – művei egyszerre játékos kísérletek és tudományos igényű megfigyelések. Inspirációinak és módszereinek egyik leglátványosabb alkalmazása a buchbergi kastélyban megvalósított Tér quasi kép (1982) volt, ahol egy előzetesen síkban szerkesztett konstrukciót vetített rá egy szabálytalan boltíves helyiség falaira és padlójára, beborítva ezzel a tér minden részletét.

„A gondolat, hogy egy egész teret, valamennyi határterületével együtt kvázi-képpé alakítsak, 1977 óta foglalkoztat. Az érdekel, hogy mechanikus-racionális úton abszurd téri helyzet jöjjön létre.” – fogalmazott Maurer Dóra 1982-ben, amikor megálmodta Dieter Bogner ausztriai kastélyában található toronyszoba kifestését.

Maurer buchbergi élményeinek felelevenítése most a Torula terében kap helyet egy monumentális helyspecifikus installáció formájában. Ez az alkalom azért is jelentős, mert a művésznő a 2008-as Ludwig Múzeumbeli kiállítása óta nem készített ebben a műfajban munkát, ilyen volumenűt pedig az eredeti mű keletkezése óta sem. A látványos alkotást egy grafikai mappa (1982) és az eredeti buchbergi munkáról szóló film (1983) egészíti ki.

Az, hogy Maurer Dóra a fiatal művészeket felkaroló Torula terében mutatja be grandiózus, 6x6x6 méteres installatív alkotását, jól reprezentálja a művész közismerten demokratikus pedagógiai módszerét, aminek részeként bátorítja diákjait a kísérletezésre és az új utak keresésére, a világ vezető képzőművészeti trendjeinek naprakész ismeretére, mely remekül rímel a Torula víziójára és missziójára.

A torula egy élesztőfajta, amely nélkülözhetetlen a szeszgyártás folyamatához és jelenleg pedig már annak az ipari csarnoknak is névadója, amelyben Győr legprogresszívebb művészeti eseményei kapnak helyet.

A páratlan adottságokkal rendelkező Torula  – 400 m2 alapterületű és 13 méteres belmagasságú kiállítótér, 7 db egyéni és egy közösségi műteremmel  – a hazai kortárs művészeti intézményrendszer fiatal, feltörekvő szereplője a Győri Szeszgyár területén. Célja, hogy a Bécs-Pozsony-Budapest kulturális háromszög egyfajta iránytűjévé, meghatározó kortárs művészeti kiállítóterévé váljon.

A kiállítás megtekinthető 2022. július 30-ig, szerdától péntekig 15 és 19 óra között, valamint szombaton 11-től 19 óráig.